• 40.000 sang for de omkomne

    Youngstorget var fylt til randen med mennesker som sang Lillebjørn Nilsens «Barn av Regnbuen» torsdag.

    VIDEO: Aftenposten Video

Hører du sangen, Behring Breivik?

Over hele landet synges det. «Barn av regnbuen» er vanlige menneskers markering av sin protest mot massedrapsmannen.

 

Inne i rettssal 250 sitter tiltalte Anders Behring Breivik. Det er hans uttalelser som er årsak til denne folkelige mønstringen; folk møter hans forkvaklede politiske oppfatninger med sang og roser.

Video

- Det er rørende å se samholdet

Den amerikanske turisten synes det var fantastisk å ta del i rosetoget og «Barn av regnbuen»-aksjonen.

 

Roser nok en gang. Området utenfor Oslo tinghus fylles opp med roser, roser og atter roser.

40.000 mennesker på Youngstorvet i Oslo i regnvær. Store og små, fra pensjonister til barnehagebarn. Tusenvis andre steder i landet. Like mange roser. Det er flott å se i all denne elendigheten.

Video

- Flott med folkelig protest mot Behring Breivik

Inge D. Hanssen er imponert over at 40.000 mennesker stilte opp på Youngstorget for å synge "Barn av regnbuen".

 

Endrer seg nok ikke

Behring Breivik? Han hører nok ikke den musikalske protesten fra sin plass inne i rettssalen. Det er synd. Noen bør vise ham TV-sendingene i kveld. Uten at jeg tror det vil endre noe som helst. Behring Breivik er ikke den som lar seg påvirke av et folkelige engasjement – oppfatningen til det folket han skulle redde gjennom sine bisarre, grufulle og voldsomme handlinger.

Han endrer sikkert ikke mening og hevder nok fremdeles at norske barn indoktrineres gjennom sanger som Lillebjørn Nilsens «Barn av regnbuen». Det skal mer til enn sang, roser og et landsomfattende folkelig engasjement til for at en ridder i Knight Templar bøyer av.

Video

Lippestad: - Han er klar over at det er en markering

Forsvarer Geir Lippestad sier Behring Breivik er klar over «Barn av regnbuen»-aksjonen på Youngstorget.

 

Sterke beretninger

Inne i rettssalen forklarer de overlevende fra Regjeringskvartalet seg. Sterke beretninger. Det er et under at flere av dem vi ser og hører i vitneboksen er i live.

Harald Føsker, direktør i Justisdepartementet, har i mange år jobbet innen kriminalomsorgen. Han var i Høyblokken da det smalt; ansiktet hans ble slått løs fra hodeskallen ved eksplosjonen. Mange brudd over hele kroppen. Synet forsvant. I dag har han bare 10 til 15 prosent syn tilbake. Han har gjennomgått fire operasjoner, to nye venter.

Alt dette har ikke endret mannens holdninger. Han vil fortsatt arbeide for en human kriminalomsorg her i landet. Det kan gjerningsmannen nyte godt av.

Video

- Jeg ble veldig rørt

AUF-leder Eskil Pedersen sa at de 40 000 frammøtte på Youngstorget er beviset på at den kjærligheten som vokste fram etter 22. juli aldri kan forsvinne.

 

Skal ta en master

En 24 år gammel kvinne lå en måned i koma etter eksplosjonen. Hun jobbet som sommervikar i resepsjonen i Høyblokken. En kollega fant henne utenfor med store hodeskader. Den flotte unge kvinnen i vitneboksen leverte inn bacheloroppgaven i statsvitenskap et par måneder før 22. juli.

I dag er alt forsvunnet fra hodet hennes. Hun jobber med ungdomsskolens pensum. Men èn ting er sikkert: - Jeg skal ta en mastergrad!

Fremtidstroen til disse to og andre som har forklart seg i retten i dag, er imponerende.

Ingen forknytt bombemann og massemorder skal ødelegge fremtiden! Og utenfor Tinghuset slynger rosetoget fra Youngstorvet seg.  

 

Siste fra Meninger

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Behring Breivik? Han hører nok ikke den musikalske protesten fra sin plass inne i rettssalen. Det er synd. Noen bør vise ham TV-sendingene i kveld.

Mest lest meninger