Hvor mye ble misbrukt?

I korrupsjonskampen er det viktig at vi er en god representant for en velfungerende rettsstat.

Erik Solheim

FOTO: Olav Olsen

Jeg er glad for at Aftenposten skriver mer om utvikling og bistand. Men det er synd at mange av artiklene om Tanzania er basert på spekulasjoner.

Ikke nytt

Hvor mye penger ble misbrukt i samarbeidet mellom Tanzania og Norge om naturressurser mellom 1994 og 2006? Aftenposten mener det kan dreie seg om inntil 150 millioner kroner. Denne spekulasjonen er ikke ny. Den dukket for første gang opp i en nettavis for snart fire år siden. Revisoren som jobbet med saken, Arthur Andreasen, ga oss den gangen skriftlig beskjed om at dette anslaget ikke var gjort av ham og at det var umulig å dokumentere et slikt tall. Nå bruker Aftenposten den samme revisoren som kilde. Det rokker ved troverdigheten.

Vi har nulltoleranse for korrupsjon. Det betyr også at vi slår ned på penger som blir brukt på en annen måte enn avtalt, ikke bare på klassisk korrupsjon. Når misbruk blir oppdaget, følger vi standard prosedyre. I Tanzania stanset samarbeidet, vi kartla misbruket og krevde misbrukte penger tilbake. Vi kan ikke garantere at vi har funnet absolutt alt. Men vi har gjort vårt ytterste for å komme til bunns i saken. Grundig gjennomgang av regnskapene viste at det dreide seg om 2,8 milliarder tanzanianske shilling, det vil si om lag 11 millioner kroner. Alle pengene ble betalt tilbake til den norske statskassen. Dette er et rekordhøyt beløp basert på fakta, ikke spekulasjoner. Skulle det komme frem ny dokumentasjon på misbruk, følger vi selvsagt det opp.

Utviklingspenger er ikke milde gaver, men fornuftige investeringer.

Utviklingspenger er ikke milde gaver, men fornuftige investeringer. Det gjelder ikke minst pengene knyttet til skog og klima. Mindre avskoging i Tanzania gir en global klimagevinst som også Norge nyter godt av. Som for alle andre investeringer er det risiko knyttet til bistand. Kontrollen kan aldri bli så sterk at risikoen blir null. Dessuten er det et mål med utviklingssamarbeidet at fattige land skal styre seg selv. Da må deres institusjoner og systemer forbedres. Derfor må vi håndtere utfordringene i utviklingssamarbeidet samtidig som de fattige landene selv sitter i førersetet.

Bedre kontroll

Vi lærte mye av saken i Tanzania. Samarbeidspartnere blir nå kontrollert grundigere både før og underveis. Slik er vi sikrere på at de har gode systemer for å hindre misbruk av penger. Vi har også fått på plass en kontrollenhet med fem korrupsjonsjegere i UD. De jobber med dette på heltid. I disse dager offentliggjør vi den første oversikten over omfanget av økonomiske misligheter som er avdekket så langt.

Jeg er glad for at riksrevisor Jørgen Kosmo slår fast at UD og Norad har fått bedre kontroll. Jeg er overbevist om at åpenhet rundt misbruk er det beste våpen i kampen mot korrupsjon. En fri og kritisk presse er åpenhetens beste venn. Derfor er jeg glad for at Aftenposten og andre medier går oss etter i sømmene. Vi ser det samme i pressen i Tanzania og andre land som tør, kan og vil slå opp korrupsjon på førstesidene. Det er et tegn på at de gode kreftene vinner frem.

Les også:

Siste fra Meninger

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Erik Solheim FOTO: Olav Olsen

Mest lest meninger