• Mennesker som etter enkeltes definisjoner er av muslimsk og kristen bakgrunn, kan være like sekulære, skriver Bjørn Ihler.

Jeg, en kulturmarxist

Hva ved islam er det tiltalte og hans støttespillere frykter?

Noe av det letteste å glemme når jeg sitter i salen og følger med på rettergangen mot Anders Behring Breivik, er at det er flere. Det er flere ekstremister der ute. Flere som deler enkelte synspunkt som litt usammenhengende og på tilsynelatende tynt faktagrunnlag blir fremmet når tiltalte får mulighet til å forklare seg.

Islamofobe

Selv om de fleste tar avstand fra Breivik og hans handlinger, finnes det flere islamofobe. Jeg forsøker å finne ut hva ved islam disse frykter. Jeg har fått noen forslag.

Enkelte mener at det ikke finnes sekulære muslimer. Enten er man muslim eller så er man det ikke. Det finnes ingen mellomting, enten er man fundamen­talist eller så er man frafallen. Dette sa også Breivik selv i retten.

De var på Utøya

  • Bjørn Ihler er en av AUF-erne som skriver for Aftenposten under terrorrettssaken.

Slik jeg har opplevd det i det multikulturelle Oslo, er dette feil. Mennesker som etter en­keltes definisjoner er av muslimsk og kristen bakgrunn, kan være like sekulære som hverandre.

Hykleri

Det jeg så undres over, er følgende: Hvorfor spiller det for noen en rolle hva andre tror, eller om de tror?

Personlig gir jeg i grunnen blanke. Ingen har på noe tidspunkt forsøkt å påtvinge meg islam eller forsøkt å få meg til å følge sharia eller andre religiøse lover. Det at de selger halalkjøtt i butikken, er ikke et angrep på min frihet og kultur.

Breivik derimot gikk til angrep på meg og mine kamerater for å påtvinge oss sin ideologi. Hykleriet er åpenbart.

Det beste fra alle

Ingen kultur er bare ond, ingen kultur er bare god, multikultur er å ta det beste fra alle og jobbe mot det onde – sammen står vi sterkest. Det vil aldri bli vår kultur å voldta, sluntre unna og stjele. Dette er heller ikke islams kultur. Jeg ser derfor ikke poenget med å slå splid slik de islamofobe gjør. Splid mellom «oss» og «dem» er det jeg ser som den største trusselen.

Jeg er kulturmarxist og stolt av det. Jeg ønsker innspill fra andre kulturer velkommen. Jeg ser at vår kultur er et resultat av mange, og at mangfoldet gjør oss sterkere. Andre kulturer vil aldri kunne overkjøre norsk kultur, for vår kultur er i konstant endring.

Bjørn Ihler følger rettssaken i Oslo, men vil delta i nettdebatten når han har anledning. Vi ber alle ordlegge seg med omtanke for de rammede etter terroren i Oslo og på Utøya.

Siste fra Meninger

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

De var på Utøya

  • Bjørn Ihler er en av AUF-erne som skriver for Aftenposten under terrorrettssaken.

Mest lest meninger