• Geir Flikke,
    pappa fra Nesodden, mener svensk arbeidskraft fungerer som en merkevare som utkonkurrerer norsk ungdom.

Lite attraktiv på arbeidsmarkedet?

Sommerjobb. Hva har Manpower gjort for å legge til rette for ungdom med adskillig innsatslyst?

Aftenposten skrev for litt siden om en masteroppgave som setter søkelys på arbeidsmarkedet for sommerarbeidende ungdom. Denne ble lest med interesse, mens tilsvaret fra Manpowers konserndirektør om at «norsk ungdom blir skjemt bort av foreldre» i Aftenposten 27. juli ble lest med vantro. Som far til en 17-åring som har lagt i selen for å skaffe seg sommerjobb, har jeg følgende på hjertet:

Inviterer til debatt

Denne masteroppgaven er særdeles velkommen, og det er dertil hyggelig at et er en ung student som har skrevet den. Studien er interessant fordi den setter tankene i gang og inviterer til en debatt om et aktuelt tema. Det dreier seg ikke om at det kommer noen fra et «annet» land og tar jobbene. Dette er en studie av et arbeidsmarked, og den kollektive dynamikk som ligger i dette markedet, og den del av servicenæringen som benytter seg av tjenestene.

Det synes innlysende at for arbeidsgivere er godt organiserte formidlingstjenester der ung arbeidskraft kan skaffes til rimelig lønn, og i lange sammenhengende perioder, langt å foretrekke fremfor lappetepper av kortere arbeidsperioder. For vanlig norsk skoleungdom er det vanskelig å konkurrere: De har mange «forpliktelser» og ønsker i løpet av sin vel åtte uker lange ferie. De skal ha ferie alene, de skal ha ferie med familien, og de skal, dersom det er mulig, ha en sommerjobb. Arbeidsgivere som kan få tak i ungdom som arbeider sammenhengende i åtte uker, og dertil utover i september, gjør naturligvis det.

Merkevare?

Det skulle vært interessant å vite om den unge studenten mener at svenske sesongarbeidere er blitt noe i retning av en merkevare. Merkevarer kan man vanskelig konkurrere mot. Det ligger godt organisert arbeid bak, langvarig satsing, og produktet skaper en kollektiv identitet som gjør en vanlig norsk ungdom med en heller tynn CV til lite attraktiv på markedet.

Så til Manpowers påstander: Skyldes dette at norsk ungdom er «late», at foreldre «skjemmer bort» ungdommen? Dette må da være noe i retning av tøv. Det skulle vært interessant å høre hva Manpower har gjort for å tilrettelegge for sommerarbeidende ungdom med adskillig innsatslyst og omfattende ferieønsker. Finnes det egne nettsteder for ungdom? Finnes det Facebook-tjenester fra Manpowers side som ungdom lett kan benytte seg av?

Markeringsbehov

Det som ikke er ønskelig er at en debatt med et potensielt interessant innhold skytes ned av personer med misforståtte markeringsbehov. Dersom Manpower har noe å tilby, kom gjerne med det. Den uttalelsen som sto i Aftenposten 27. juli er under enhver omstendighet ikke interessant.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Siste fra Meninger

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger