Moralpolitiet sprer seg

Det er skremmende at moralpolitiet er et fenomen som utvikler seg ikke bare i Oslo, men som sprer seg rundt om i landet.

De etablerte mannsdominerte og kvinnefiendtlige kulturene føler seg truet av unge modige og godt integrerte ungdom som ønsker frihet. En del minoritetsforeldre frykter at deres ungdom skal blir for norske, få seg norsk kjæreste, drikke alkohol eller ha sex før ekteskap.

Disse foreldrene tror at all norsk ungdom lever utsvevende liv. Det er mye usikkerhet, kontroll og trusler i disse hjemmene. Mange ungdom ønsker å løsrive seg, men møter motstand. De møter motstand hos sine foreldre, de møter motstand fra klanen, de møter motstand fra fremmede med samme opprinnelsesland og de møter motstand fra fremmede med samme religion.

Det er krevende å være en somalisk tenåringsgutt, forteller en 18-åring meg. Han er født og oppvokst i Norge. Han føler seg presset mellom to kulturer. Han har norsk kjæreste, men vet at foreldrene ikke vil like det, og de møtes derfor i skjul. Flere av hans norske venner oppfatter dette som om hans foreldre ikke liker nordmenn, at de er rasistiske. Gutten forsøker å forklare vennene sine at hans foreldre er opptatt av æreskultur og at han skal være den perfekte sønnen.

De tre siste årene har de mast mye om at han må reise hjem til Somalia for å lære om kulturen, men det er her i Norge han føler seg hjemme, det er her han er født og her han har vært hele livet. Det er her i Norge han ønsker å være.

24. mai var jeg i Kristiansand og holdt foredrag. Der ble jeg møtt av avisforsider som forteller om muslimske kvinner som overvåkes av sitt eget miljø. Det er skremmende at moralpolitiet er et fenomen som utvikler seg ikke bare i hovedstaden, men som sprer seg rundt om i landet. Godt integrerte innvandrere må stå sammen og hjelpe ungdom som faller mellom to kulturer, ungdom som sliter med krav og forventninger fra foreldre og som forsøker å finne sin plass i storsamfunnet.

Siste fra Meninger

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger