• Jeg nekter å gå spissrotgang i den forskrudde drapsmannens show der han og hans forsvarere haler inn personer med såkalt «medieappell» i forsøket på å gi drapsmannen sympati, skriver Hanne Nabintu Herland.

    FOTO: Trygve Indrelid

  • Jeg nekter å gå spissrotgang i den forskrudde drapsmannens show der han og hans forsvarere haler inn personer med såkalt «medieappell» i forsøket på å gi drapsmannen sympati, skriver Hanne Nabintu Herland.

    FOTO: Trygve Indrelid

Politisk heksejakt

22/7. Anders Behring Breivik skal ikke få gleden av å se meg komme inn i rettssalen.

Jeg har i dag gjort tingretten oppmerksom på at jeg følger Stein Lillevolden og kommer ikke til å vitne i terrorsaken. Hvis det innebærer at jeg blir slept i fengsel, må man gjerne gjøre meg til en politisk martyr. Jeg nekter uansett å gå spissrotgang i den forskrudde drapsmannens show der han og hans forsvarere haler inn personer med såkalt «medieappell» i forsøket på å gi drapsmannen sympati.

Vris og vrenges

For Lillevolden hadde rett i sin kronikk i Aftenposten 12. april. Samme hva man sier, vil det vris og vrenges og tas til inntekt for alt mulig. Denne saken er jo ikke bare et spørsmål for retten. Det er en folkesak og en rå politisk tautrekking som helt siden 23. juli har mistenkeliggjort personer i opposisjon til maktens høysete, Arbeiderpartiet. Skipsreder Dan Odfjells kronikk i Bergens Tidende 16. mai påpekte godt hvorledes Behring Breivik brukes i et usedvanlig kynisk politisk spill. Slik det nå er, fremstilles det nærmest som at hvis man er kritisk til Ap, settes man automatisk i samme bås som en massemorder. 

Les også

Jeg kommer uansett ikke frivillig til Oslo, og jeg kommer heller ikke til å vitne under tvang, skriver Stein Lillevolden. Her fotografert under en demonstrasjon i 2009.

Jeg nekter å vitne

22/7. Jeg nekter å bli slept rundt i manesjen som en annen pauseklovn i gjerningsmannens bisarre vrangforestillinger.

Den politiske heksejakten er nå så sterk at vi kan snakke om udemokratisk totalitære forhold i Norge. Et eksempel er statsviter Anders R. Jupskås, som i NRK 17. april satte meg i samme bås som islamfiendtlige Behring Breivik, til tross for at jeg har stukket hodet frem og forsvart muslimske verdier her til lands. Jupskås har ikke giddet å sette seg inn i mitt årelange arbeid i norsk offentlighet, men fremmer likevel motbydelige injurier. Er det kommet så langt at vi ikke tåler konservative røster? I så fall er vi på god vei til å bli det nye Øst-Tyskland, der intolerante sosialister danner fronten. Dermed stanses den frie demokratiske tanke, og staten formes i retning av et totalitært demokrati.

Behring Breivik håper nok at hans manifest skal få status som et av Europas filosofiske verk, og godt hjulpet av deltagere i det politiserte sirkuset bidrar man til å virkeliggjøre drapsmannens drøm. Han behandles som en autoritet. Om dette påpekte professor Janne Haaland Matlary nylig: Behring Breiviks tankespinn er og blir uinteressant. Filosof Nina Karin Monsen sier i Aftenposten 2. mai at massemorderen ikke har noe å si av betydning.

Video

Behring Breivik ankommer retten mandag

Mandag skal fem vitner fortelle om hva de opplevde på Utøya 22. juli i fjor. Det er den 21 dagen i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

 

Ingen betydning

Også vitneplikten misbrukes. Ikke var jeg i Norge 22. juli. Mitt vitnemål har ingen betydning for spørsmål om skyld eller tilregnelighet. Jeg er hverken rettspsykiater, advokat eller terrorekspert. Jeg har i tiden etter 22. juli skrevet en bok der jeg peker på behovet for å fastholde den europeiske identitet og verdier i møtet med globaliseringen. Behring Breivik representerer derimot det stikk motsatte av europeiske idealer. Han er en postmoderne, identitetsforvirret verdirelativist som ønsker seg et monoetnisk selekteringssamfunn der man dreper barna til dem man er uenige med. Om Behring Breivik regnes som tilregnelig eller ikke, er meg for øvrig revnende likegyldig. Den ondskapsfulle voldsmannen fortjener ikke en time i frihet.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Siste fra Meninger

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger