• Det er med en viss følelse av vantro at vi registrerer at den svært kontroversielle skikkelsen Trond Ali Linstad (bildet) var ment å motta kongens fortjenestemedalje, skriver innleggsforfatterene.

    FOTO: NTB Scanpix

Uverdige forhold

Vi vil på det sterkeste henstille, både til Hans Majestet Kongen og til medaljerådet, om å stryke Trond Ali Linstad som mottaker av Kongens Fortjenestemedalje.

Paragraf 7 i statuttene for Kongens fortjenestemedalje lyder: «H.M. Kongen avgjør etter å ha hørt medaljerådet, hvorledes det skal forholdes dersom det oppstår spørsmål om å slette en mottaker av Kongens fortjenstmedalje på grunn av uverdig forhold.»

Det er selvfølgelig et skjønnsspørsmål hva som er uverdige forhold, og man skal være forsiktig med å agere meningspoliti. Mange kan også ha gjort en prisverdig innsats på enkelte område, mens de på andre områder har utmerket seg så negativt at det fullstendig setter de prisverdige gjerninger de måtte ha utført fullstendig i skyggen.

Det er med en viss følelse av vantro at vi registrerer at den svært kontroversielle skikkelsen Trond Ali Linstad var ment å motta kongens fortjenestemedalje. Linstad skulle riktignok motta medaljen for å ha drevet Urtehagen, et tiltak som i seg selv har vært omstridt, men vi finner det underlig at hans uttalelser om minoriteter i Norge ikke har fått medaljekomiteen til å sperre øynene opp.

Video

- Avlysningen er et påskudd for å slippe den kontroversielle utdelingen

Harald Stanghelle mener Nationatheatret ikke ønsket å bli forbundet med utdelingen av Kongens fortjenstmedalje til Trond Ali Linstad.

 

Sårbare homofile

Man behøver ikke gå lengre enn til Linstads nettside, www.koranen.no, før man ser at mannen forfekter standpunkter som mildt sagt avviker fra den gjengse oppfatning.

Om homofile skriver han for eksempel i et innlegg fra 2008:

«Deres seksualitet er et avvik, kan vi si, fra det som er ønskelig og naturlig. Å kludre til dette, er feil. Ingen fordømmelse av dem det gjelder! Men deres legning kan ikke bli norm. Den sidestilles ikke med det normale, ønskelige, som skal være gjengs i samfunnet. Det fins mange avvik i naturen. Homofil legning hører til blant dem.»

Det er selvfølgelig en rett å ha en religiøst begrunnet avstandstaken fra homoseksuell praksis. Men Linstad har jobbet som skolelege på Oslos østkant. Fortsatt er unge homofile og lesbiske en svært sårbar gruppe, med en selvmordsfrekvens langt over landsgjennomsnittet. Som skolelege gjennom mange år, mener vi Linstad her bidrar til å trykke unge og søkende mennesker enda lengre ned og at han ikke evner å ta sitt ansvar som lege for barn og unge alvorlig.

Utsetter medalje til Linstad på ubestemt tid  

For unge som sliter med egen identitet, er det ikke nødvendigvis lett å se forskjell på hva legen Linstad og debattanten Linstad mener. Dette faktum blir ikke mindre alvorlig av at Linstad er apologet for regimet i Iran som henretter homofile offentlig.

«Vær kritisk til jøder»

Det er ikke bare homofile som får gjennomgå på Linstads nettside. Under overskriften «Vær kritisk til jøder, skriver han i 2010: «Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.»
Senere i samme artikkel heter det: «”Beware the Jews!” De kan snakke varmt for en sak, om demokrati og menneskerettigheter, og annet folk er opptatt av, men iblant kan dette synes som en fasade, som skjuler et dypere engasjement, der innholdet er ”jødiske” interesser.»

Les også

Han nominerte Linstad: «Kritikken gir ingen mening»

Jan Akerjordet innstilte Trond Ali Linstad til Kongens fortjenstmedalje. - Jeg gjorde det for hans utrettelig arbeid for å gi innvandrere i Oslo et bedre liv, sier Akerjordet.

Vi vil peke på at konspirasjonsteorier om jøder i sin tid var med på å legitimere og tilskynde Holocaust, og at slike holdninger burde være fullstendig uakseptable overfor en av våre minste og mest utsatte livssynsminoriteter.

Vi minner om at det ikke er lenge siden det ble løsnet skudd mot synagogen i Oslo. Som samfunn bør vi stå opp mot denne typen uttalelser mot jødene. Vi vil her for øvrig, for å komme eventuelle konspirasjonsteorier om at «zionistene» er ute etter Linstad i forkjøpet, understreke at forfatterne har forskjellige syn på Midtøsten-konflikten og løsninger på den.

Linstad krysser etter vårt syn den anstendighetens grense som går mellom legitim, politisk kritikk av Israel og antisemittiske konspirasjonsteorier.

Dødsstraff for barn

Linstads støtte til det iranske prestediktaturet og avstandstaken fra den demokratiske opposisjonen baserer seg vel heller ikke på et verdigrunnlag som bør anses som «verdig» av kongehuset. Iran er blant annet ett av de få landene i verden som praktiserer dødsstraff for barn.

Den norske kongefamilien har alltid utmerket seg ved fintfølelse over for landets minoriteter og har vunnet støtte i den befolkning de tjener gjennom oppslutning om demokratiet og det vi oppfatter som felles verdigods. Vi tror derfor at det må dreie seg om en glipp når en person som over lang tid har uttrykt så ekstreme standpunkter som Linstad får en fortjenestemedalje av kongen.

Vi vil derfor på det sterkeste henstille, både til Hans Majestet Kongen og til medaljerådet om å stryke Linstad helt som mottaker av Kongens Fortjenestemedalje på grunn av uverdige forhold.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Siste fra Meninger

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger