De betalte pressereisers tid er over

Norad har stanset sponsede presseturer, men Utenriksdepartementet fortsetter.

18. mars reiser utviklingsminister Heikki Holmås (SV) og kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til Tanzania for, på vegne av FN, blant annet å vurdere energispørsmål og høyere utdannelse. I den anledning ønsker ministrene journalistisk reisefølge. Utenriksdepartementet inviterer derfor pressen til å søke inntil tre pressestipender som er utlyst.

Tiden har forlengst løpt fra praksisen med å invitere pressen for å få omtale av prosjekter og/eller ministerbistand i kraft av slike reiser. Stille og rolig har Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) avviklet sine journaliststipender.

- Det har skjedd i løpet av de siste ukene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Svein Bæra i Utenriksdepartementet.

Pressestipendene har vært gjenstand for kritikk. Bjørn Amland, redaktør i det uavhengige bistandstidsskriftet Development Today sa til Aftenposten i januar at Utenriksdepartementet må la andre dele ut stipendier til pressereiser. Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sa at han ville vurdere dette forslaget.

En måned senere har altså Norad allerede avviklet ordningen. Men samtidig står Utenriksdepartementets invitasjon til neste pressereise fast. Fristen for journalister som ville søke utløp 4. mars.

Det er mildt sagt underlig at Utenriksdepartementet kjører friskt i vei med sine sponsede turer for pressefolk, mens Norad åpenbart har erkjent at de betalte pressereisers tid er over.

Velkommen til Aftenpostens debatter!

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste fra seksjon

Mest lest meninger

Feighetens hus

Det politiske Norge vil tvinge fredsprisvinner Dalai Lama til å gå bakveien når han skal gjeste Stortinget. Det er så ynkelig at det kan bli farlig.

«Avinor gir bort passasjerenes penger»

En stat i staten. Avinor er på tynn, tynn is når det ettergir litt av passasjeravgiften – og gir pengene til flyselskapene.

Mest kommentert siste døgn

Siste kommentarer