En suksess vrakes

Les også:

Når den kunstneriske lederen for Peer Gynt-stevnet bryter en avtale og stopper suksessforestillingen TidarÅ, tar han livet av en nyskapende tilvekst til stevnet i Gudbrandsdalen. Men Hallgrim Hansegårds forestilling er ikke viktig bare for Peer Gynt-stevnet, den er også en seier for norsk samtidsdans.

Etter årets utsolgte og bejublede forestillinger skulle man tro arrangørene hadde skutt gullfuglen. Men begeistringen for denne spill levende fuglen falt tydeligvis ikke i smak hos den kunstnerisk ansvarlige for Peer Gynt-stevnet, Svein Sturla Hungnes. Hans begrunnelse for vrakingen er faglig uholdbar og antyder at ingen andre enn hans sceniske uttrykk vil bli tålt på Peer Gynt-stevnet.

Hansegård og hans profesjonelle team suger sin kraft av en norsk tradisjon. Røttene er i Valdres, men samtidig evner de å foredle dette til et uttrykk som er universelt og i slekt med det som vises av dans internasjonalt i dag. Hansegård griper tak i en essens av Peer Gynt. Uredd som den fjellklatreren han også er, tar han det dramatiske, nattsvarte elvejuvet i besittelse og skaper en magisk forestilling der nede i avgrunnen.

TidarÅ kunne blitt en berikelse for Peer Gynt-stevnet i lang tid fremover. Å vrake den, er dessuten å underkjenne kompetansen til et nytt, norsk koreografitalent.

PER TOFTE
skuespiller

Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Les også:

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger