Et ubehagelig spørsmål

HVEM HAR SKYLDEN? Vestlige selskaper eller "svake afrikanske ledere" som stjeler maten ut av hendene på sin sultende befolkning?

Aftenpostens kommentator Kathrine Aspaas har vært på et seminar om samfunnsansvar og forsøkt seg på kritisk journalistikk. I sin kommentar "Et ubehagelig behag" 2. april stilte hun spørsmålet absolutt alle har stilt før henne:"Hvordan kan vi tro på Telenors samfunnsansvar når vi ser hvordan dere opererer i saken rundt Grameen Phone?"

Kritiske spørsmål.

Fordi hun ble satt på plass av ordstyreren mener kommentator Aspaas at det ikke er mulig å stille kritiske spørsmål i Norge. Var hun bortreist under Nobelpris-utdelingen i desember? Hun gjengir videre fra seminaret:"Seminarets vesentligste og mest grunnleggende spørsmål kommer imidlertid fra nigerianske David Ugolor: "Hvem eier ressursene", spør direktøren for African network of Environmental and Economic Justice. Han forteller om hvordan utenlandske selskaper utnytter svake afrikanske ledere for å få kjøpt verdifulle naturressurser - olje, gull, diamanter, kull."

Stjeler pengene.

Svake afrikanske ledere? Som overfor sin sultende befolkning ikke skyr noen midler for å stjele penger som skulle gått til infrastruktur og utvikling, men overfor vestlige selskaper bøyer hodet og sier: Robb landet mitt og sett pengene inn på kontoen min. Hvem er drittsekken? Vestlige selskaper eller "svake afrikanske ledere" som stjeler maten ut av hendene på sin sultende befolkning? Svaret kan gjerne være begge to, men det synes åpenbart ikke Aspaas, som fortsetter å mene at vi plyndrer andre lands ressurser."Hvordan kan landbruket i Kongo kunne konkurrere med landbruket i Frankrike? Det er som å be et barn på tre år løpe om kapp med en 30-åring," spør den kongolesiske bondelederen Victor Nzuzi-Mbembe. Vi vet at han har rett, men makter ikke å stoppe vår egen nådeløse effektivitet og selvtilfredse kreativitet.

Subsidier og tollmurer.

Når tok Aftenposten og Aspaas sist til orde for å nedbygge subsidiene til norsk landbruk, bygge ned tollmurer generelt og mot utviklingsland spesielt? Mener hun virkelig at et effektivt og langt mer miljøvennlig landbruk som produserer mer mat pr. kvadratmeter jord er nådeløst? Og er Kongos døende barn et resultat av fransk landbruk eller komplett udugelig styring fra "svake afrikanske ledere"?"Ønsker vi fortsatt å fortelle oss selv at vi gjør de fattige i Bangladesh en tjeneste når vi kjøper telenettet deres?"

Telenor største skatteyter.

Ville Grameen Bank hatt mulighet til å bygge opp et telekommunikasjonsselskap med ti millioner abonnenter uten Telenors kapital og kompetanse? Ifølge Fortune er selskapet den største skatteyteren i Bangladesh, hvilket betyr at dersom politikerne styrer med stødig hånd, vil selskapets penger bidra nettopp til utbygging av infrastruktur og velferdstjenester. Dette kommer i tillegg til arbeidsplasser og muligheter som selskapet har skapt.Selskapets hjemmeside forteller også at de er anerkjent som et av de mest ansvarlige bedriftene i landet. På lederplass i Finansavisen stilte Trygve Hegnar spørsmål ved om det ikke er Grameen Bank som burde selge ut sin andel, verdt syv milliarder kroner, til Telenor. Dermed kan de videreutvikle mikrokredittvirksomheten som i utgangspunktet ga fredsprisen til Yunus og Grameen Bank.

Butikk er butikk.

La den som har peiling på butikken, drive butikken. Aspaas må gjerne mene at man ikke gjør fattige en tjeneste uavhengig av hvor mange mennesker som nyter godt av at store selskaper etablerer seg, skaper arbeidsplasser, introduserer ny teknologi og betaler skatt som går til å videreutvikle landene.Skulle hun vært mer politisk korrekt, måtte hun hett Al Gore. Hun mener Vesten blåser i skjebnen til døende barn i Afrika. De korrupte drittsekkene, Afrikas svake ledere, som daglig kjører forbi de døende barna i Mercedeser kjøpt for Vestens bistandsmidler, nevner hun ikke med ett ord.Det kunne fort blitt et ubehagelig spørsmål.
Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Les også:

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger