Minoriteter er ivrige mediebrukere

Den norske UNESCO-kommisjonen har i høst tatt initiativ til åpen debatt om det flerkulturelle Norge. Men de har kommet skjevt ut.

I sitt innlegg om "Demoner i dialogen" 4. september bidro kommisjonen, ved Astrid Nøklebye Heiberg, Vigdis Lian og Randi Ertesvåg, til å nøre opp under myten om at kritiske røster ikke har kommet til orde i norsk innvandringsdebatt.I et nytt innlegg 3. oktober med tittelen "Ubehaget i dialogen", kommer de igjen i skade for å gi et fortegnet bilde av virkeligheten i det flerkulturelle Norge.

Feil om lesing.

Avisene i Norge blir knapt lest av folk fra andre kulturer, hevder de tre medlemmene av UNESCO-kommisjonen. Påstanden ble også fremsatt på UNESCO-kommisjonens første frokostmøte for debatt og dialog 21. september.Men dette er ikke korrekt. TNS Gallup har gjort en undersøkelse av innvandreres medievaner, som gir et ganske annet bilde. Undersøkelsen ble presentert på et seminar om etniske minoriteter og medier i regi av Oslo Redaktørforening og Oslo Journalistklubb dagen før UNESCOs frokostmøte, og dens hovedkonklusjon er at innvandreres mediebruk ikke er dramatisk forskjellig fra andre nordmenns mediebruk.

Kan norsk og leser.

Innvandrere som mestrer norsk, leser i gjennomsnitt halvannen avis hver dag, mot to aviser for andre nordmenn. 33 prosent av ikke-vestlige innvandrere leser en norsk løssalgsavis daglig, mot 38 prosent av andre nordmenn.Tar vi hensyn til at innvandrerbefolkningen i gjennomsnitt er yngre enn befolkningen for øvrig, og at yngre leser færre aviser enn eldre, blir forskjellen i mediebruk mindre. TNS Gallups undersøkelse viser for øvrig at det er flere ikke-vestlige innvandrere enn nordmenn som leser norske aviser på nettet.Bildet av innvandreres mediebruk er med andre ord langt fra så svart som UNESCO-kommisjonen vil ha det til. Uten å ha sammenlignbar statistikk, vil jeg driste meg til å gjette at ikke-vestlige innvandrere i Norge er langt ivrigere lesere av norske aviser enn for eksempel norske innvandrere i Spania er av spanske aviser.

For få journalister.

UNESCO-kommisjonen har imidlertid rett på et annet punkt i sitt innlegg: Det er få journalister med flerkulturell bakgrunn i norske redaksjoner.Her har mediene en jobb å gjøre, både for å få en bredere dekning av et stadig mer mangfoldig samfunn og for å gjøre avisene mer relevante for sine mange lesere med innvandrerbakgrunn.
Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Les også:

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger