Nå må det handles

Hva hjelper norsk fordømmelse når USA mener at det er uhensiktsmessig å stanse krigen som hittil har drept hundrevis av sivile libanesere og et tyvetall sivile israelere?

Ifølge amerikansk logikk må vi først la Israel ødelegge Hizballah (og Libanon). Argumentet er at det er mangel på iverksettelse av FN resolusjon 1559, som krever avvæpning av alle militante grupper i Libanon, som er den bakenforliggende årsak til dagens konflikt. Til tross for krav om proporsjonalitet lar det israelske militæret den libanesiske sivile befolkningen lide langt utover grensene satt av internasjonal humanitær lov. Israel bruker den samme enkeltsidige logikken i Libanon som i det okkuperte palestinske området. Denne ensidige handlingsmåten er det farligste elementet i Midtøstens politiske scenario i dag fordi, som Norges utenriksdepartement argumenterer, bare en politisk prosess med forhandlinger som involverer alle parter kan bringe varig fred.

Resultat av forhandlinger.

Israels eneste anerkjente og fredelige grenser med Egypt og Jordan, er produkter av forhandlinger. Dagens israelske avvisning av politiske forhandlinger fører til at andre aktører, som Hizballah, adopterer enkeltsidige handlingsmønstre. De negative konsekvensene av slike handlingsmønstre er tydelige i Gaza, som Israel ble hyllet internasjonalt for å forlate i fjor. I stedet for å bruke anledningen til å skape en ny start for en diplomatisk prosess med forhandlinger, fortsatte Israel sin okkupasjon og kolonisering av palestinsk land. Bevisene er den lovstridige muren på Vestbredden og økt byggingen av bosettinger, samt fortsatt israelsk kontroll over alle Gazas grenser, havtilgang og luftrom. Sammen med den internasjonale boikotten av det demokratiske valgte palestinske parlamentet, i dag utenomjuridisk kidnappet av Israel, hindrer dette fremveksten av en levedyktig palestinsk stat.

150 palestinere drept.

Dagens akutte nød i Gaza er påskyndet av den siste månedens beleiring med daglige dødbringende angrep fra det israelske militære. Israel har siden 25. juni drept omkring 150 palestinere, de fleste sivile, inkluderte over 20 barn, og ukentlig såret hundrevis. Videre har Israel ødelagt Gazas eneste kraftstasjon og viktigste broer slik at deler av Gaza er isolert og ikke får mat- og medisinforsyninger. Israel bedriver kollektiv straff av den libanesiske og den palestinske befolkningen og bryter dermed internasjonal lov. Ved siden av tap av menneskeliv og unødvendige ødeleggelser av sivil eiendom og av de sivile befolkningenes kilder til livsnødvendige ressurser som strøm og vann, driver det israelske militæret libanesere og palestinere på flukt. 20 000 palestinere flyktet fra nordlige Gaza, og mer enn 600 000 libanesere er på flukt fra sørlige Libanon under ild fra israelske styrker. Både i Libanon og i det okkuperte palestinske området slipper Israel unna med disse krigsforbrytelsene uten sanksjoner fra det internasjonale samfunn. Nå må EU og Norge reagere mot USAs støtte av Israels krig mot "ondskapens akse". Israel bruker Sikkerhetsrådets resolusjon 1559 til å forsvare krigen. Entusiasme for å iverksette FN-resolusjoner ønskes velkommen. Israel selv, derimot, ikke har iverksatt, eller blitt presset til å iverksette, mangfoldet av resolusjoner relatert til okkupasjonen av palestinsk territoriet.

Den virkelige bakgrunnen.

Det er nettopp den selektive etterlevelsen av FN-resolusjoner og internasjonal lov som er den virkelige roten til den voksende militarismen og desperasjonen i den arabiske og muslimske verden. Nå som FNs Jan Egeland har sagt at Israels krigføring er et brudd på humanitær lov er det på høy tid å la ord bli til handling. For en gangs skyld burde Norge lære av Israel - handling skaper nye realiteter.Derfor må Norge umiddelbart sanksjonere mot Israel til staten overholder sine obligasjoner i henhold til internasjonal lov. Israel handler enkeltsidig fordi de kan - hvis Norges regjering virkelige tror at en fredelig løsning på konflikten bare kan frembringes gjennom forhandlinger, må regjeringen konfrontere og straffe enkeltsidige handlinger som undergraver og forhindrer en politisk prosess.
Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Les også:

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger