• Jublet over ny ekteskapslov

    Homofile og lesbiske jublet da barne- og likestillingsministeren la frem forslag til ny ekteskapslov fredag.

    VIDEO:

Når ord blir lik sak

Få av Aftenpostens faste medarbeidere leser jeg med større interesse enn Ingunn Økland. Hun viser ofte et utfordrende, selvstendig grep om problemene som tvinger leseren til å gjennomgå viktige saksvinklinger på ny.

Kjønnsnøytral ekteskapslov. Det gjør hun for så vidt denne gangen også, i en kommentar 28. april, men til en avveksling ved å stille tingene på hodet og det så kontant som det går an, illustrert blant annet av det faktum at en skilsmisseprosent på 50 blir til belegg for det uberettigede i å bekymre seg for ekteskapets fremtid.En påminnelse om avisens gamle slagord: "Solid bakgrunn for egne meninger"?

Filosofisk elementærfeil.

"Ekteskapet står for sterkt." Her har vi å gjøre med den filosofiske elementærfeil som allerede 1300-tallets logikere smadret så det sang: Ingen identifikasjon av ord og sak, takk! Av det faktum at et ord grunnfester sin posisjon i språkbruken, slutter tankeløsheten at den sak ordet tradisjonelt har hegnet om, er solid samfunnsforsikret.Så må vel sakens forsvarere være vel tilfreds med "ekteskapets" nye blomstring (det rødgrønne "kjønnsnøytrale ekteskap", slukt rått av fargeblinde blå) til fortrengsel så vel for 70-tallets store nyoppfinnelse, det "papirløse", som omsider for 90-tallets "partnerskap".Tilsynelatende står "ekteskapet" som seierherre på alle fronter: Gratulerer!

Logiske fiksfakserier.

Konkrete illustrasjoner stiller gjerne logiske fiksfakserier i mest gjenkjennbar profil. Kan vi forestille oss som argument anno 1942:"Dere snakker som om landets frihet skulle være truet av dagens makthavere, men er dere ikke oppmerksomme på disses fundamentale frihetsrespekt: deres hovedorgan heter "Fritt Folk."Eller anno 1948: "Vi trenger intet NATO til å trygge vår frihet, Stalins fremste talerør her til lands er selve 'Friheten'. Dere som skjelver, må ha en ynkelig tro på den frihet dere bekjenner dere til!"

Forbausende primitivitet.

Selv har jeg under dagens oppgjør om ekteskapsbetegnelsen ved noen anledninger måttet minne om den vitalisering av den ideologiske debatt som fant sted da søkelyset for en menneskealder siden ble rettet mot mektige regimers programmatiske satsing på nytale.Det er denne strategien som med forbausende primitivitet i dag repeteres i vårt norske samfunn. Jo bredere ordet "ekteskap" ved denne triksing blir etablert som verbal mote, dess mer ettertrykkelig bringes ekteskapet som sak i fare.
Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Les også:

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger