• Utrolig at Norge så ukritisk omtaler sjakkspillet på en positiv måten, mener Kjell Buene. Her møtes VM-spillerne Magnus Carlsen og Vishmanatan Anand.


    FOTO: Erlend Aas, NTB Scanpix

Sjakk, et umoralsk krigsspill

Et paradoks at så mange er mot krigsspill på data, men synes det er OK for barn helt ned i barneskolealder.

Det er utrolig at Norge for tiden så ukritisk og helt uten motforestillinger omtaler sjakkspillet på en positiv måte. I mine øyne er sjakk et barbarisk krigsspill som bygger på samfunnsforholdene i en fjern middelalder:

Bønder uten betydning

To konger stiller opp med hver sin hærstyrke på kampplassen. Ved sin side har de hver sin dronning, profesjonelle løpere, ryttere og et tårn. Foran seg har de imidlertid en rekke av bønder som har svært liten spillemessig verdi og alltid er de første som ofres på slagmarken.

Hele spillet går som kjent ut på å ta motstanderens konge ved å drepe flest mulig av motstanderens hærstyrke. Når kongen er tatt, er spillet over.

Et paradoks

Det eneste positive som kan sies om sjakkspillet, er at det kan gi oss kunnskaper om de forhold menneskene levde under i en bestialsk middelalder, da et menneskes verdi var avhengig av hans stand og stilling i et mer eller mindre lovløst samfunn.

Men det er neppe slike tanker som dagens sjakkspillere har i hodet, når de forbereder sitt neste trekk på sjakkbrettet.

Les også

Sjakkekspert vil se en mer offensiv Carlsen

NRKs sjakkekspert Torstein Bae håper Magnus Carlsen kommer til å spille mer offensivt og aggressivt i det tredje partiet i VM-kampen mot tittelforsvarer Vishy Anand tirsdag.

For meg er det et paradoks at så mange mennesker i et opplyst land som Norge er mot krigsspill på data, men samtidig synes at sjakk er helt OK helt ned i barneskolealder.

Les også:

Les også

Sjakkekspert vil se en mer offensiv Carlsen

NRKs sjakkekspert Torstein Bae håper Magnus Carlsen kommer til å spille mer offensivt og aggressivt i det tredje partiet i VM-kampen mot tittelforsvarer Vishy Anand tirsdag.

Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger