• Se hele rasismedebatten

    Hvilke former for rasisme finnes i Norge i dag? Og hvordan kan vi bekjempe dem? Se hele debatten fra Litteraturhuset mandag kveld.

    VIDEO:

Støres forvirrede grisehyl

Støre forsøker å si at det er mulig å teste ytringsfrihetens grenser uten å provosere noen, skriver Herman Willis.

Ytringsfrihetsdebatten. Åtte mennesker blir drept ved Danmarks ambassade i Islamabad, den norske ambassaden evakueres, og samtidig kan man i Aftenposten lese at vår utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ikke er bekymret for sin egen ytringsfrihet.At en dansk imam i 2005 dro til Midtøsten og viste frem et foto av den pyreneiske bonden Jacques Marrot, vinner av grisehyl-mesterskapet i landsbyen Trie-sur-Baines, og samtidig påsto at bildet i virkeligheten var en forhånende fremstilling av profeten Muhammed - det får likevel Støre til å lure på om andres ytringsfrihet er like mye verdt som hans egen.Det er nokså utrolig.

Voldelige konfrontasjoner.

For det var ikke Muhammed-karikaturene som utløste krisen i 2005. Det var denne Abu Laban, den danske imamens, falsknerier som tente lunten. Laban prøvde gjentatte ganger å skape voldelige konfrontasjoner på bakgrunn av karikaturtegninger. Uten hell. Det var først med bildet av Jacques Marrot han fikk snøret i bånn hos de skriftlærde i Damaskus og Kairo.Likevel skriver utenriksministeren gårsdagens kronikk at han er "kritisk til en debatt om ytringsfrihet som ensidig fokuserer på at det er gjennom provoserende ytringer vi får testet ytringsfrihetens grenser".Jeg hadde nær sagt, "hæ"?Hvis jeg skal gjette, forsøker altså Støre å si at det er mulig å teste ytringsfrihetens grenser uten å provosere noen. Det er i alle fall det han skriver. Valget står da mellom å tro at han i likhet med Dag Solstad har gått fra vettet, og at han - motsatt Solstad - ikke evner å uttrykke det han egentlig mener.

Fryktelig blodbad.

For vår ytringsfrihet provoserer mange bare ved å være det den er; frihet til å ytre hva man vil. Denne friheten er det som trues av you-know-who, og dette er håndfaste, konkrete trusler som nå har resultert i et fryktelig blodbad ved Danmarks ambassade i Pakistan. Personellet ved Norges ambassade, som sorterer under Støres departement, har gått i dekning på ikke oppgitt adresse. Og samtidig publiserer Aftenposten en helside med pytt-pytt fra ministeren.Hva må skje før Jonas Gahr Støre skjønner hvem det er han prøver å stryke med hårene? Hvor mange modige opposisjonelle er det han må la i stikken før han skjønner at ytringsfriheten i sitt vesen er friheten til å provosere? Å ha lov til å snakke om noe hyggelig, det er ingen frihet.Når friheten blir som hos Janis Joplin - "et annet ord for at man ikke har mer å tape" - er det bare blues igjen. Men heller det enn Gahr Støres forvirrede grisehyl. Og at utenriksministerens verden virkelig er så bekymringsløs at hans ytringsfrihet ikke bekymrer ham, det bekymrer i hvert fall meg.
Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Les også:

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Angriper Jonas Gahr Støre: Forfatter Herman Willis. FOTO: ROLF M. AAGAARD

Hva må skje før Jonas Gahr Støre skjønner hvem det er han prøver å stryke med hårene? spør forfatteren Herman Willis. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX

Mest lest meninger