• Aftenposten har i flere artikler omtalt Fathia Omas, som ble sendt ut fra Norge mens under var under medisinsk behandling.

    FOTO: AFTENPOSTEN

Stygg sak, UNE

Utlendingsnemdas selvrettferdige debattinnlegg på egen hjemmeside 25. mars er oppsiktsvekkende. Under skinnet av den norske løve som profilerende element redegjøres det i detalj om en somalisk kvinnes disposisjoner og beveggrunner. Det er ikke pent å se på.

Er det offensive forsvaret av eget vedtak et varsel om en degenerert forvaltning? Eller er det en overilt reaksjon på at man føler seg urettferdig behandlet av pressen? Når UNE lader børsa og sikter mot Aftenposten er geværløpet stappet med informasjon om en utenlandsk kvinne i en åpenbart vanskelig situasjon i en by i utlandet.

Med det norske riksvåpenet som bisitter får vi vite at hun misbruker asylinstituttet, hva inngrepet på en klinikk i Bergen skyldes, når hun ble skrevet ut etc. Ville vi akseptert det samme skytset mot en norsk kvinne i en norsk by? I NAV er vi vant til at brukere går til pressen. Ofte er det legitimt at brukerne er opprørt.

Men ikke sjelden er det avvik mellom brukerens egne opplevelser og det vi sitter med av informasjon. Vi synes ofte det forsvinner nyanser og underslås informasjon. Og at dyktige medarbeidere i NAV behandles urettferdig. Som regel får vi stilt de riktige spørsmålene og gitt veiledning som gjør at redaksjonen dropper saken. Av og til lykkes vi ikke med det. Men å legge forsvarstalen ut på nav.no?

Det er vanskelig å forstå hva som motiverer skrivet på une.no utover å rettferdiggjøre UNE som en grundig og pålitelig lovfortolker og vedtaksprodusent overfor eiere og interessenter i den norske befolkningen.

Men det kan ikke være slik at en statlig institusjons navn og rykte skal gå foran alminnelig respekt for brukerne? Vi som forvalter makt og påvirker menneskeskjebner må ha rygg til å tåle fortvilte brukere og en engasjert presse. Vi må være proffe nok til å minimere feil og balansere saker uten å spre personopplysninger. UNE sår tvil om anstendighet gjelder bak neste sving, og det er trist.

Les mer om saken:

Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Les også:

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger