Bevaring kan ikke brukes som alibi

Bedre bevaringsforhold er blitt brukt som et av argumentene for flytting av vikingskipssamlingen til Bjørvika. Vi ønsker å kommentere dette.

Om årlige/daglige svingninger i luftfuktighet og temperatur i utstillingssalen på Vikingskipshuset (VSH) faktisk er skadelig for skipene, vet vi for lite om. Vi har nylig satt i gang et forskningsprosjekt hvor bevegelse av treet i Osebergskipet registreres som følge av variasjon i salens klima. Dette vil gi oss et vurderingsgrunnlag for nødvendigheten av klimatiseringstiltak – som er like gjennomførbart på VSH som i et nytt museum i Bjørvika. Så langt har vi ikke sett skadelige dimensjonsendringer i treet, men data må samles inn over minst ett år før vi kan uttale oss om sikre grenser for skipene. Vår erfaring tilsier at det ikke nødvendigvis er problemfritt å etablere ønskede klimaforhold i et nytt bygg.

Scandpowers risikoanalyse av flytteprosessen viser at det ikke er store forskjeller mellom et optimalt nytt museum på Bjørvika og et forbedret VSH når det gjelder klima- og sikkerhetsforhold. Den største forskjellen er påkjenningen samlingen vil utsettes for ved en flytting til Bjørvika, og de mulige langtidspåvirkningene dette kan medføre – særlig for sledene som er alunkonserverte og noe av det skjøreste vi har. I tillegg kommer utfordringer ved å legge et museum ved fjorden

Vibrasjoner ved bygging på Bygdøy er et viktig punkt å ta med i den videre planleggingen. Vibrasjoner er også et like aktuelt tema i Bjørvika – Follobanen skal føres inn til Oslo S gjennom/ved siden av Middelalderparken i perioden 2013-2019, etter planene.

Ikke bedre i Bjørvika.

Basert på dette, er det ikke realistisk å regne med vesentlig bedre bevaringsforhold for samlingene i Bjørvika, mens en flytting av denne uerstattelige verdensarven kan føre til skader. Beslutningstagerne må finne ut hva som er den beste løsningen, uten å bruke bevaring som alibi for et nytt museum.

Siste fra Debatt

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger

Tid for å fjerne skammen

Å bli voldtatt er fremdeles sterkt forbundet med skam og skyldfølelse.En av fire voldtektsutsatte kvinner forteller at andre klandret dem for det som hadde skjedd.

Facebook blir aldri ekte

Det har aldri vært slik at vi har hatt som vane å fortelle folk vi ikke kjenner spesielt godt om de gangene vi har det ubehagelig, trist eller vondt.

Mest kommentert siste døgn

Siste kommentarer