• Vinnerne av Aftenpostens kronikk-konkurranse om Det nye Norge: Mazyar Keshvari (26), Johan Brox (21) og Mohammad Usman Rana (23).

    FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN

- Unge i Norge er lite opptatt av samfunnsdebatten

- Jeg kritiserer det stadig mer ensrettede norske samfunn. I den offentlige debatt tolereres ikke meninger som er basert på gudstro, sier Mohammad Usman Rana, 1. prisvinner i Aftenpostens kronikk-konkurranse for skribenter i 20-årene.

- Et veldig viktig initiativ fra Aftenposten. Jeg har lenge følt at unge i Norge er lite opptatt av samfunnsdebatten. De har mer fokus på underholdning og selvrealisering. Jeg savner litt idealisme blant de yngre, sier den snart 23-årige Mohammad Usman Rana, legestudent ved Universitetet i Oslo. Som tidligere leder av Muslimsk Studentsamfunn og Pakistansk Studentsamfunn, er han vel vant til å si sine meninger offentlig. Samfunnsdebattanten og foredragsholderen vant førsteprisen for kronikken - Kanskje bruker du vel vanskelige ord for mange unge?- Jeg liker ikke slangord og vil ikke bruke et forenklet språk for at unge skal forstå. Avisen har ansvar for en god språknorm som unge mennesker kan ta til seg, mener kronikkvinneren. 120 bidrag deltok i Aftenpostens andre kronikk-konkurranse blant unge mellom 20 og 29 år. Avisen ønsket øyeblikksbilder av Norge i 2008, bidrag som speiler et Norge i økonomisk, kulturell og politisk endring. Derfor konkurransetemaet Det nye Norge. Aftenpostens debatt- og kronikkredaktør Knut Olav Åmås ønsket kontakt med flere unge skribenter med stor kunnskap og klare holdninger. Han påpeker at unge i 20-årene er svært underrepresentert i debattspaltene i de store papiravisene. Tre vinnere av henholdsvis 10 000 kroner, 8000 kroner og 6000 kroner skilte seg klart ut for juryen, som har bestått av Knut Olav Åmås, redaktør Kjersti Løken Stavrum og politisk redaktør Harald Stanghelle.

Lær av USA.

I Mohammad Usman Ranas skriver han at det i Norge er greit å være muslim, kristen eller jøde. Så lenge man nedtoner sin religiøsitet i den offentlige debatt. - Jeg tror vi har en del å lære av USA. Mange tror muslimer er ensidig imot USA. Man er spesielt uenige i utenrikspolitikken til Bush, men i USA kan man offentlig fremføre politiske oppfatninger basert på sin religiøse tro, uten å bli maltraktert av medier og politiske motstandere, sier han. Annenprisvinner Johan Brox (21) fra Stavanger studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. Hans kronikk heter Segregering på norskog handler ikke om etnisk, men sosial segregering. Brox mener at mange faller utenfor velferdssamfunnet. Og at de forblir utenfor.

Sosiale tapere.

- De sosiale skiller øker. Mennesker som før deltok i samme nærmiljø, lever nå adskilt og har ikke tillit til hverandre. Offentlig sektor må pøse ut stadig mer midler til de sosiale taperne, til boligkjøp, reparasjoner, rehabilitering med mer. Ingenting av dette var somaliske flyktningers verk. Det var etnisk norske kommunepolitikere som sluttet å ta ansvar for integreringen av sine medborgere, hevder marxisten og tidligere leder av Rød Ungdom på UiO, som mener det ligger store muligheter i omfordelingspolitikken.

Filosofi og tegneserier.

Johan Brox er mann med variert og vidt interessefelt. Fritidsinteressene er veteranbiler, tegneserier og Machiavelli, den italienske forfatter av blant annet Fyrsten, statsmannen, diplomaten og filosofen som døde i 1527. I likhet med Machiavelli, og i motsetning til førsteprisvinneren i Aftenpostens kronikk-konkurranse, mener Brox at religion må holdes utenfor politikken. Av tegneserier setter han spesielt pris på Lars Fiskes Matje, representanten for en ny avantgardebevegelse der alt start på null. - Herlig, synes prisvinneren.

Norges hykleri.

Tredjeprisvinner Mazyar Keshvari (26), Oslo, kom til Norge som politisk flyktning fra Iran på slutten av 1980-tallet. Han er kommunikasjonsrådgiver for Fremskrittspartiet på Stortinget. Tittelen på hans kronikk er Det nye Norges paradokser. Og for Keshvari er det et stort paradoks og grenseløst hyklersk at Norge som ønsker å fremstå som etisk og forkjemper for fred og demokrati, ikke boikotter Iran. - Norge har eksempelvis store motforestillinger mot å investere penger fra oljefondet i den amerikanske supermarkedskjeden Wal-Mart. Man mener de ansatte ikke har gode nok arbeidsforhold. Men å investere i og handle med Iran, en av verdens verste terrorstater, har ikke Norge noen problemer med. Jeg opplever det som et slag i ansiktet og et nytt overgrep når mitt nye hjemland aktivt bidrar til å holde liv i det grusomme regimet jeg og mange andre rømte fra, forteller Mazyar Keshvari.
Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger