• FOTO: Junge, Heiko

Det korrupte Oslo

I Erling Folkvords mørke er alle mus grå – og korrupte. Dessverre.

MED SIN NYE BOK, Vår korrupte hovedstad, har Rødts Erling Folkvord – i egne øyne – gjort nok et «djupdykk ned i ein ukultur, der maktelite og rikfolk tar seg til rette».

Over 308 sider bygger Folkvord opp til konklusjonen om at Oslo er en gjennomkorrupt by. I spissen for lureriet står folkevalgte i Frp og Høyre, embetsmenn i den kommunale forvaltningen og rikfolk som Atle Brynestad.

En gjennomlesning av Folkvords bok gir ikke alene grunnlag for å vurdere det vell av detaljer om Oslo-politikken som Folkvord bringer til torgs. Men hovedlinjene er kjente. Rødt-politikeren minner utrettelig om at Oslo kommune har sølt bort millioner på sykehjemsdrømmer i Spania og på billigsalg av de tidligere personalboligene ved Aker og Ullevål sykehus. Med stor innlevelse viser Folkvord frem en kommune som har rikelig med tvilsomme disposisjoner på samvittigheten.

Skuldertrekk

Likevel vil Folkvords bok trolig bli møtt med flere skuldertrekk enn indignasjon. Det har forfatteren det meste av skylden for selv, fordi han kleber korrupsjon til nesten alt han forakter i Oslo kommune. Det er ikke lite.

I Folkvords verden får korrupsjon stå som overskrift for inhabilitet, dumskap, sløsing, sviktende tilsynsrutiner, mistenksomme vennskapsbånd mellom rikfolk og Høyre-folk og en kommuneforvaltning som i sak etter sak gjør skam på kravet om meroffentlighet.

Alt dette iblandes en god dose etterpåklokskap og personsjikane.

Høyres Per-Kristian Foss får for eksempel korrupsjonsanklager hengende over seg etter å ha deltatt på bursdagsfeiring for investor Atle Brynestad, som i 2002 tjente noen lettvinte millioner på et tomtesalg som Oslo kommune hadde lagt til rette for.

Slik blir straffbare forhold, dårlig saksbehandling, manglende innsyn, politisk inkompetanse og rene spekulasjoner rasket sammen til en hardtslående, og delvis ubegrunnet, påstand om at du og jeg lever i en gjennomkorrupt hovedstad.

Viktig

Fordi Folkvord feller dom over et helt system, ja nesten over en hel hovedstad, gjør han det enkelt å avfeie boken for alle andre enn sin egen, lille menighet på ytterste venstre fløy. Den paranoide innstillingen overskygger temaer i Folkvords bok som fortjener fornyet interesse – ikke minst ved inngangen til en lokalvalgkamp. Har velgerne godt nok innsyn i fristilte kommunale virksomheter? Vitner korrupsjonssakene i Oslo kommune om at kommunerevisjonen er for svak? Er varslerne godt nok beskyttet – og genuint ønsket fra toppen i Rådhuset?

Det er viktige spørsmål som det tjener Folkvord til ære at han reiser. Desto større grunn er det til å beklage at i hans mørke er alle mus grå – og korrupte.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger