• Mannen bak Oslo Freedom Forum, Thor Halvorssen (t.h.) under åpningen av fjorårets konferanse. I panelet satt blant annet Jody Williams, Shirin Ebadi og Amnesty-sjef John Peder Egenæs. Norske myndigheter glimret også da med sitt fravær.

    FOTO: Berit Roald/NTB Scanpix

Dialog uten Støre

Oslo Freedom Forum. I dag åpner en av verdens største menneskerettighetskonferanser. I Oslo. Likevel velger norske myndigheter, for fjerde året på rad, å holde seg unna. Det taper de på.

I fjor ble Manal al-Sharif arrestert i Saudi-Arabia. Hennes forbrytelse? Hun hadde filmet seg selv mens hun kjørte bil og lagt ut videoen på YouTube.

- En kvinne bør ha de samme rettighetene som menn. Det handler om verdighet, sier hun i videoen. Stuntet var nok til å sikre henne ni dager i fengsel. Hadde det ikke vært for en stor internasjonal kampanje for å få henne ut, kunne oppholdet bak murene raskt ha blitt mer langvarig.

I dag er Manal al-Sharif blant de mange fremstående menneskerettighetsforkjemperne som deltar i åpningen av Oslo Freedom Forum. Onsdag skal hun ta imot den aller første Václav Havel-prisen for oppfinnsom motstand, en pris hun deler med Aung San Suu Kyi og Ai Weiwei.

Besvarte ikke invitasjonen

Konferansen, som i år arrangeres for fjerde gang, kan skilte med en deltagerliste som får andre, tilsvarende seminarer til å blekne.

Fra hele verden kommer aktivister, akademikere, politikere, forretningsfolk og teknologipionerer for å formidle, diskutere og lære. Rundt 90 journalister reiser til Norge for å dekke konferansen. Oslo Freedom Forum vil trolig få en bredere internasjonal eksponering enn ski-VM i fjor. Dette er et arrangement som setter Oslo og Norge på verdenskartet.

Derfor er det uforståelig at norske myndigheter velger å holde seg unna.

Utenriksdepartementet støtter Oslo Freedom Forum med 400 000-500 000 kroner i året. Men den politiske ledelsen i departementet har aldri deltatt på arrangementet. Hvert år blir utenriksministeren og utviklingsministeren invitert. Og hvert år har de takket nei. I år har de ikke en gang svart på invitasjonen. Fra UD blir vi fortalt at det ikke er avklart om noen fra politisk ledelse skal stille, men arrangementet er ikke nevnt i ledelsens program for denne uken.

Heller ikke kronprinsparet har takket ja til de fire invitasjonene de har fått. Flere av konferansens norske partnere rister på hodet og forstår lite av at UD velger å ignorere en så betydningsfull konferanse som attpåtil arrangeres kun noen få hundre meter unna Victoria terrasse.

Skeptiske UD-folk

Men Aftenposten har fått indikasjoner fra folk i UD-systemet som tyder på at flere i departementet er skeptiske til konferansen fordi de frykter at den kan ha underliggende politiske motiver. Og at de er spesielt skeptiske til mannen som står bak det hele, den norskættede amerikansk-venezuelaneren Thor Halvorssen.

Det er ingenting ved årets konferanse som indikerer en politisk slagside i den ene eller andre retningen

Halvorssen har fått hard medfart for sitt politiske ståsted. Han er en uttalt motstander av Hugo Chávez. I 2010 kom han i hardt vær da den venstreorienterte tankesmien Manifest kritiserte konferansen for å invitere tilhengere av et statskupp i Venezuela og Cuba.

Det burde ikke spille noen rolle hva Halvorssen mener om Castro eller Chávez. Det som er viktig, er hvem som deltar på konferansen og hva de kan gjøre for å fremme menneskerettighetene i verden. Og der er tallenes tale tydelig.

De 121 innlederne som har deltatt på konferansen hittil kommer fra 71 land. Bare 15 prosent av dem kommer fra Latin-Amerika. 36 av innlederne har vært fengslet i tilsammen 175 år. 20 av dem lever i dag i eksil. 23 av dem er blitt torturert.

En av årets innledere, singaporske Chee Song Juan, ble nektet å forlate landet for å delta på Oslo Freedom Forum. Utenriksministeren har heldigvis grepet inn og protestert overfor myndighetene i Singapore.

Unorsk

Oslo Freedom Forum minner ikke om en typisk norsk konferanse. Det norskeste ved Halvorssen er navnet hans. Han har hentet inspirasjon fra Verdens økonomiske forum i Davos og den populære foredragsserien TED Talks. Konferansen er preget av folk i pent arbeidsantrekk. Mye av oppmerksomheten rettes mot politiske og sivile rettigheter, ikke det bredere menneskerettighetsbegrepet som norske myndigheter og organisasjoner ofte forfekter.

Les også

Jonas Gahr Støre ber Singapore tenke seg om

Norges ambassadør i Singapore har bedt om en ny vurdering av saken til Chee Soon Juan.

Det er lett å mistenke at noe av misnøyen mot Halvorssen og konferansen bunner i en slags misunnelse - at han på kort tid har fått til noe norske aktører ikke har tort å drømme om.

Da Thor Halvorssen for fire år siden løp rundt i Oslo for å finne partnere, var det ingen som trodde ham da han viste frem en liste med de store, kjente navnene han hadde tenkt å hente til den norske hovedstaden. Til slutt tok Kristin Clemet og Civita sjansen. Det er de nok glade for i dag.

I årene som fulgte har stadig flere organisasjoner kastet seg på. Det er ingenting ved årets konferanse som indikerer en politisk slagside i den ene eller andre retningen.

Jonas Gahr Støre er kjent for sitt forsiktige, ofte stille, diplomati. På konferansen dukker det alltid opp personer fra ufrie land Norge ønsker å ha en aktiv dialog med - land som Etiopia, Kina, Saudi-Arabia og Russland. Vi får inderlig håpe at Støres politiske boikott av Oslo Freedom Forum ikke skyldes en frykt for å bli sett i samme rom som aktivister som jobber for å bedre menneskerettighetene i disse landene.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger