• Det som kom frem i går, viste at forholdet mellom Rebekkah Brooks og den britiske statsministeren var langt mer personlig enn først antatt.

    FOTO: Scanpix

Farlig klamme forbindelser

I går var det statsminister David Camerons tur til å bli grillet i den store mediehøringen. Det ble hetere, klammere og mer pinlig enn Cameron hadde håpet på.

Denne uken har det vært Storbritannias nåværende og tidligere toppolitikere som har inntatt vitneboksen i den såkalte Leveson-høringen i London, den mest omfattende høringen om pressekulturen noensinne.

Skandaler

Leveson-høringen kom i stand etter at søndagstabloiden News of the World gikk over ende i fjor sommer. Da ble det avslørt at avisen i årevis hadde drevet ulovlig avlytting av en rekke kjendiser. Det ble også avslørt at journalister hadde bestukket polititjenestemenn, og at forholdet mellom medier og politikere var preget av uryddighet og hemmelighold.

Det siste var også hovedtema da statsminister David Cameron i går måtte forklare seg om sitt tette forhold til Rupert Murdoch og hans høyre hånd i Storbritannia, Rebekah Brooks. Det var på forhånd kjent at Cameron pleiet tett kontakt med Brooks, som har vært redaktør i både The Sun, News of the World, og siden 2009 sjef for Murdochs britiske avisimperium, News International.

Tette bånd

Men det som kom frem i går, viste at forholdet var langt mer personlig enn først antatt. Det fikk politiske konsekvenser, og det vil for alltid hefte ved Camerons integritet - eller snarere mangel på sådan. Det som ble avslørt i går, er også en gavepakke til opposisjonen, som lenge har hevdet at Cameron omgir seg med sine snobbete venner - og ikke har den fjerneste anelse om hva som rører seg blant folk flest.

Det første som kom frem i går, var at Cameron før valget i 2010 takket ja til å bli fløyet til ferieøya Santorini for å bli bedre kjent med Rupert Murdoch. Cameron innrømmet videre at Murdochs datter, Elisabeth, gift med mediestrateg og oldebarn av Sigmund Freud, Matthew Freud, var partyfikserne som sørget for at de rette personene innen Murdochs medieimperium og viktige politikere fikk treffe hverandre.

Wing & dining

Men det var forholdet til Rebekah Brooks som ble mest pinlig for Cameron i går. Da hun ble sammen med en venn av Cameron fra eliteskolen Eton, og flyttet sammen med ham i nabolaget hvor begge familiene har weekendhus i Oxfordshire, traff de hverandre nesten hver helg, påsto Cameron. De hadde vennesammenkomster, de red sammen og spilte tennis.

Dette var i samme periode som Storbritannias største og mektigste tabloidavis, The Sun, bestemte seg for å vrake Gordon Brown og Labour foran valget i 2010, og heller støtte de konservative. Dagen før Brown skulle holde sin landsmøtetale kunngjorde The Sun dette over hele førstesiden.

En uke senere holdt de konservative sitt landsmøte. Da sender Rebekah Brooks følgende melding til Cameron: «Jeg heier på deg, ikke bare som en personlig venn, men også fordi vi nå profesjonelt «is in this together». Videre skrev hun: «Talen i ditt liv? Yes, we Cam!» Hun smisket også om Camerons kone, Samantha - og hevdet at hun er nydelig. Hun avsluttet med at de kunne diskutere videre over en «country supper».

Cameron hadde i går store problemer med å forklare disse tekstmeldingene, og ble både brydd og usikker i svarene. Kanskje burde Cameron lyttet mer til sin kone: Hun har hele tiden gitt uttrykk for at hun synes denne Ms. Brooks var vel «pushy» ...

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger