• - Imponert over optimismen

    Rettskommentator Inge D. Hanssen synes det er godt å høre optimismen til de skadede etter bomben i Regjeringskvartalet.

    VIDEO: Aftenposten Video

Fokus er endret fra tiltalte til ofrene

Nå får vi en annen versjon av 22. juli. Det er sterkt å høre de overlevende fra Regjeringskvartalet forklare seg i retten.

 

Forfatteren Frid Ingulstad skriver i et innlegg i Aftenpostens morgenutgave i dag at det i mediene har vært for mye fokusering på det forskrudde enkeltmennesket Anders Behring Breivik i forhold til de etterlatte og den tunge veien de har foran seg.

Det er nok mange som føler det på samme måte som Ingulstad. Hvorfor det er slik, har noe med dramaturgien rundt en straffesak å gjøre.

Følger straffeprosessloven

Straffesaken mot Anders Behring Breivik følger reglene i straffeprosessloven. Det tilsier at tiltalte skal avgi sin forklaring etter at aktor har holdt sitt innledningsforedrag og forsvareren eventuelt har fremkommet med sine kommentarer til dette.

Inge D. Hanssen
Forklaringen til Behring Breivik har tatt mer enn fem dager av rettsforhandlingene. I en så omfattende sak må det settes av mye tid til tiltaltes forklaring fordi det er viktig å få opplyst saken best mulig – også fra hans ståsted.

Så lenge tiltalte forklarer seg i retten, er det derfor naturlig at det fokuseres mot ham. Både fra rettens side og fra mediene. Det er nødvendig, selv om jeg har forståelse for at enkelte synes det kan bli for mye.

Tidsskille

Nå er vi imidlertid inne i et tidsskille i denne rettssaken. Fokus har skiftet fra massemorderen Behring Breivik til hans ofre, de som kalles fornærmede i strafferetten.

Det er deres historier retten nå får høre. Det er en helt annen versjon av 22. juli 2011 enn den vi har hørt fra drapsmannen. I går opplevde vi en utrolig sterk beretning fra studenten Eivind Dahl Thoresen som hadde sommerjobb hos OBOS og som var en tilfeldig forbipasserende idet bomben ble detonert i Regjeringskvartalet. I formiddag er det nye vitner, nye sterke skjebner.

Felles for dem er at ingen vil la seg knekke av massemorderen.

De dødes versjon får vi ikke, men obduksjonsrapportene forteller hva Anders Behring Breivik gjorde mot dem.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger