• Det er høyest uvanlig at en tiltalt i en norsk rettssal får anledning til å lese opp fra et forhåndskrevet manuskript. Konklusjonen må likevel være at det var en klok beslutning av dommeren, mener Aftenpostens rettskommentator.

    FOTO: Scanpix

Fornuftig av dommeren

Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen kunne ikke risikere at Behring Breivik ble sittende taus resten av saken.

Det er årsaken til at Anders Behring Breivik fikk bruke langt mer enn de forhåndsannonserte 30 minuttene til sin frie forklaring. Først etter 75 minutter og fem avbrytelser fra dommerens side, avsluttet tiltalte med å si at han 22. juli handlet i nødrett på vegne av sin by, sitt folk, sin kultur og sitt land.

Talerstol

Hele hans frie forklaring er en studie i politisk ekstremisme, og mange vil nok derfor hevde at han dermed fikk den talerstolen han ønsket seg her i rettssal 250. Det var ingen enkel sak for dommeren å takle Behring Breivik. Han forlangte å lese opp hele sitt 13 sider lange manus fordi det la rammen for hans eget forsvar i denne alvorlige straffesaken.

Inge D. Hanssen
Dommeren kunne ha stanset ham; det er flere grunner til at hun ikke gjorde det. Indirekte truet tiltalte med at dersom han ikke fikk viljen sin, kom han ikke til å si et ord mer i denne saken.

Wenche Elizabeth Arntzens dilemma var at saken vanskelig kan opplyses med en taus Behring Breivik på tiltalebenken. Som administrator er det hennes ansvar at saken blir tilstrekkelig opplyst.

Dersom hun hadde stanset ham, kunne det ha vært et grunnlag for anke senere. Og er det noe dommere generelt er opptatt av, så er det å hindre at avgjørelsene deres blir opphevet på grunn av saksbehandlingsfeil.

Uvanlig

Det er høyest uvanlig at en tiltalt i en norsk rettssal får anledning til å lese opp fra et forhåndskrevet manuskript. En fri forklaring skal i utgangspunkt være muntlig. Mange tiltalte har imidlertid med seg en huskelapp eller en liten disposisjon for ikke å glemme punkter som det er viktig at retten får med seg.

Jeg har aldri tidligere observert at en tiltalt får anledning til å lese opp et 13 sider langt manuskript.

Flere av de fornærmede reagerte overfor bistandsadvokatene at Behring Breivik fikk denne muligheten. Det er forståelig.

Konklusjonen må likevel være at det var en klok beslutning av dommeren å vise tålmodighet og la Behring Breivik snakke ferdig. Selv om vi ble nødt til å høre på mye politisk sprøyt i 75 minutter.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger