• Samboeren Valerie Trierweilers tvitring har skapt et enormt problem for Francois Hollande. 

    FOTO: FOTO: AP

  • Ségolène Royal kan tape valget på søndag.

    FOTO: FOTO: AP

Fransk Dallas

PARIS/(Aftenposten.no): President Francois Hollande er nå klemt mellom barken og veden, det vil si sin nåværende og sin forrige samboer, Valerie Trierweiler og  Ségolène Royal, mor til hans fire barn. 

Royal er kandidat i havnebyen La Rochelle ved søndagens valg på Nasjonalforsamlingen. Hun har aldri lagt skjul på at det er et springbrett til et mye høyere verv, nemlig president i Nasjonalforsamlingen. Dette var et avtalt spill med Hollande, som i tirsdag morges støttet henne offisielt.

Kvinnelig JR

Noen timer senere tvitret så Trierweiler sin støtte til Royals rival, Olivier Falorni. Han er sosialist, som Royal og Hollande, og dessuten en personlig venn av Trierweiler og

Les også

Valerie Trierweiler, samboeren til Frankrikes president François Holland, på vei inn til innsettelsesseremonien i Paris igår. Journalisten sier hun vil fortsette å jobbe selv om hun nå er førstedame.

Førstedamer uten giftering

Hverken den tyske eller franske førstedamen er gift. Både Valérie Trierweiler (47) og Daniela Schadt (52) er erfarne politiske journalister i nye roller.

Hollande. Dette utløste en skred av kommentarer på Twitter, og selvsagt Royals vrede.

Samtidig skapte tvitringen et enormt problem for Francois Hollande. 

Royal og han traff hverandre som unge studenter, og var samboere og politiske kolleger i mer enn 25 år. De jobbet begge for Francois Mitterrand da han var president, men bare Royal ble statsråd. I 2007 hadde han truffet Valerie Trierweiler som er politisk journalist, og var midt i en vanskelig separasjonsprosess med Royal. Hun ble imidlertid sosialistpartiets presidentkandidat den gangen, men tapte for Nicolas Sarkozy.

Les også

Twitrer om mannens fortreffeligheter

Sarkozy har Carla Bruni. Sosialistkandidaten Hollande har Valerie Trierweiler (bildet).

Rivaliteten mellom Trierweiler og Royal stammer fra den tiden. Det er særlig førstnevnte som er sjalu på Royal, og som ikke tåler å se henne sammen med Hollande. Hvis Ségolène Royal vinner valget søndag og blir president i Nasjonalforsamlingen, blir hun nummer tre i den franske staten og vil befinne seg nær Hollande stadig vekk. Bare tanken skal ha fått Trierweiler til å se rødt. En gang under valgkampen i år ga Hollande sin tidligere samboer et kyss på begge kinn – som han ville gjøre med en god venn. Da forlangte Trierweiler et kyss på munnen. Det kunne alle lese av leppene hennes på TV.

Vil ikke være førstedame

Dette er ikke bare Dallas. Det kan få stor politisk betydning.

 Det viser først og fremst at Hollande ikke har helt kontroll på hjemmebane, noe som har vakt hån og latter over hele verden i dag. Samtidig viser det at Valerie Trierweiler har en direkte politisk makt og innflytelse. Helt siden Hollande ble valgt har hun sagt at hun ikke er komfortabel med rollen som «førstedame». Hun vil fortsette å jobbe som journalist, og ikke være økonomisk avhengig verken av Hollande eller den franske staten. Fullt så uavhengig som i dag vil hun derimot ikke kunne fortsette å være, når det får så store politiske konsekvenser.

Ségolène Royal lå ikke særlig godt an fra før, men nå er det store sjanser for at hun taper valget søndag. Hun var presidentkandidat selv, men oppfordret velgerne til å stemme på Hollande da han vant sosialistenes primærvalg. Toppstillingen i nasjonalforsamlingen skulle være en takk. I stedet kan hun bli sittende igjen helt uten jobb.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger