• For å få enda bedre debatter må vi invitere enda flere interessante debattanter, gjøre det enklere å finne de beste innleggene og slette upassende innlegg raskt. Da vil kanskje Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen også delta, skriver Erik Tornes.

    FOTO: Berit Roald / SCANPIX

Godt nytt år i de mørke kroker

2012 kan bli vondt og vanskelig hvis vi skal tilbringe året i Internetts mørkeste kroker.

1. De bør møtes med motargumenter. Meninger som oppfordrer til vold, kriminelle handlinger eller som inneholder hat, må ut.2. Definisjonen av begrepet ekstreme ytringer vil nok variere, men vi mener det er riktig at våre debattarenaer i papir og på nett også skal ha en speilingsfunksjon. Det innebærer at også kontroversielle og problematiske meninger slipper til. Så vil de møtes med motargumenter.<b>Erik Tornes, debattleder Aftenposten</b>

Erik Tornes

FOTO: Berg-Jacobsen Jon-Are

 

I sin nyttårstale oppfordret statsminister Jens Stoltenberg alle til å bli "gode digitale nabokjerringer". Dermed ble det nok en omdreining i debatten om nettdebatten, som har pågått med overraskende stor intensitet etter terrorangrepene 22. juli.

Stoltenberg ber oss møte totalitære forførere i mørke kroker med fasthet, med "kunnskapens lys", vi skal svare og ta igjen. Han er ikke alene; i august opprettet Kristin Halvorsen (SV) Facebook-siden "Jeg skal si ifra", og Human-Etisk Forbund har, som Aftenposten tidligere har skrevet om, startet kurs der deltagerne lærer å argumentere mot ekstremisme på Internett.

Men er det et godt råd Stoltenberg kommer med i sin tale til folket?

Jeg tror ikke det.

Oppsøk det gode

Tenk deg at du skal på byen en lørdags kveld. Velger du å oppsøke byens mørkeste og skumleste gater for å rydde opp? Er det ikke bedre å bruke kveldstimene på et hyggelig og trygt sted? Så kan politiet gjøre det de er betalt for: holde byen trygg.

Bildet kan overføres til Internett: Finner du et nettsted hvor diskusjonene er gode, debattantene interessante, så er det trolig mer hensiktsmessig å tilbringe tiden der enn å oppsøke krangler.

Det er ikke din eller min oppgave å overvåke Internett. Politiets sikkerhetstjeneste fikk 20 millioner kroner over statsbudsjettet til å lage en søkemotor for nettet. Tidligere har forfatter og journalist Øyvind Strømmen tatt til orde for mer PST-patruljering på nett: "Litt sånn som de gjør når de spaner ute på torget eller gaten. Jeg tror det ville ha samme effekt som mer synlig politi i gatene", sa Strømmen til Vårt Land i høst.

Interessante debattanter

I Aftenposten har vi mer enn ti års erfaring med nettdebatt nå. Vi er ennå ikke gode nok, men noe har vi lært: Nettdebattene blir best når deltagerne følger opp det de mener er gode og konstruktive innlegg heller enn å søke konfrontasjon. Så får innlegg man mener er håpløse stå ubesvart. Innlegg som er i strid med reglene slettes av moderatorene. Jeg innrømmer: Iblant gjør vi feil og sletter innlegg som ikke burde vært slettet – eller motsatt. Men vi følger bedre med enn tidligere og tilbakemeldingene fra debattantene er stadig bedre.

Hva annet har vi lært? Jo, at nettdebatten blir mye bedre når relevante og kunnskapsrike personer deltar. Som da AUF-eren Bjørn Ihler i romjulen skrev et innlegg i papiravisen og senere på dagen deltok i nettdebatten.

Så har vi også lært ikke å gape over for mye. I sommer stengte vi Debattsentralen, et forum der leserne selv kunne starte debatter og det var flere hundre tusen innlegg. Vi hadde ikke mulighet til å følge opp alle innleggene godt nok. Kanskje var deler av den blitt en mørk krok.

For å få enda bedre debatter må vi invitere enda flere interessante debattanter, gjøre det enklere å finne de beste innleggene og slette upassende innlegg raskt. Da vil kanskje Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen også delta?

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger