• Nervøse demokrater ser på de siste meningsmålingene og registrerer at president Barack Obama stadig blir mindre populær og at han anses som stadig mindre pålitelig.

    FOTO: LARRY DOWNING

Helsereformen

Gryende opprør mot Obama

Lojalitet mot presidenten eller gjenvalg til neste år? Nervøse demokrater prøver å unngå å bli dratt med i dragsuget av Obamas problematiske helsereform.

- Vi rotet det til, innrømmet president Barack Obama på en pressekonferanse i Det hvite hus i går.

Han snakket om helsereformen, loven som ble vedtatt i 2010 og som utgjorde presidentens største innenrikspolitiske seier.

Helsereformen var en drøm som gikk i oppfyllelse for den unge presidenten og de mange som hadde kjempet i flere tiår for et mer rettferdig helsesystem.

Nå er den drømmen i ferd med å bli et mareritt for president Obama.

1. oktober ble nettstedet healthcare.gov åpnet for publikum. USA har et system som, i motsetning til nærmest alle andre helsevesener i verden, er basert på helseforsikringer. Meningen med nettsiden var at amerikanerne skulle kunne gå inn og finne den forsikringen som passet best for dem. Slet de med å betale, ville de få mulighet til å søke om støtte fra myndighetene.

Målet var at 30 millioner flere amerikanere skulle få tilgang til helseforsikring med den nye loven, og at den nye markedsplassen skulle gjøre det lettere å finne den billigste forsikringen.

Elendig nettside

Men slik gikk det ikke. Den siste tiden har rundt 4,8 millioner amerikanere fått beskjed om at de ikke lenger har helseforsikring – fordi forsikringsselskapene deres ikke oppfyller kravene i den nye loven, som trer i kraft ved nyttår.

Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens USA-korrespondent
Og de som forsøkte å gå inn på den nye nettsiden, ble ofte stanset av utallige tekniske problemer. Et fåtall klarte å komme seg helskinnet ut på den andre siden – faktisk var det på onsdag bare 106.000 amerikanere som hadde klart å finne en ny helseforsikring på denne måten siden 1.oktober.

Den nærmest ubrukelige nettsiden er ikke Obamas største problem. Folk kan tilgi at en nettside har tekniske utfordringer i starten. Verre er det at presidenten gjentatte ganger har lovet at folk kan få beholde sine eksisterende forsikringer dersom de er fornøyde med dem.

De mange oppsigelsesbrevene fra forsikringsselskapene de siste månedene tyder på noe annet.

Derfor tilbød Obama i går en midlertidig løsning, et slags plaster på et kronisk sår. Forsikringsselskapene skal få forlenge sine eksisterende forsikringer med ett år, selv om de ikke følger kravene som ligger i helsereformen.

Innen den tid håper Obama at barnesykdommene på den nye nettsiden har lagt seg.

Tenker på gjenvalg

Men innen den tid er det også mellomvalg i USA. Nervøse demokrater ser på de siste meningsmålingene og registrerer at Obama blir stadig mindre populær og at han anses som stadig mindre pålitelig.

Spørsmålet for mange demokrater blir dermed om de skal fortsette å støtte Obamas tilnærming til problemet – at alt vil løse seg – eller om de skal bryte med presidenten og satse på alternative løsninger i et håp om å vinne velgernes gunst.

Murringen blant Obamas partifeller blir stadig høyere her i Washington.

Blant dem som nå foreslår en kursendring er den demokratiske senatoren Mary Landrieu, som har foreslått en lovendring som vil garantere at folk får beholde sine gamle forsikringer.

Obama kjøpte seg trolig litt tid med sin ydmykhet og forslag til en midlertidig løsning i går. Men helsereformen blir likevel garantert ett av de store temaene før mellomvalget til neste år.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger