• Oslo kommune ønsker å selge Oslo Kino, men åpner nå for å støtte en privat eller uavhengig aktør som vil vise kvalitetsfilm.

Invitt fra byråden

Ny vending. Noen som vil starte artcinema i Oslo? Kjør på.

De mest pessimistiske mener at filmtilbudet i hovedstaden raskt vil raseres dersom kommunen virkelig selger Oslo Kino. Det blir kommersielle filmer i alle saler.

Den andre fløyen vil si at filmtilbudet allerede er dårlig, at vi har lite å tape. Hvis en privat aktør kjøper Oslo Kino, vil det nødvendigvis oppstå små og uavhengige kinodrivere, slik situasjonen er i Stockholm og København.

Artcinema

Denne uken har det vært landsmøte i bransjeorganisasjonen Film & Kino. Et åpent seminar handlet om nettopp kinosituasjonen i Oslo. Blir det stagnasjon eller vekst med privat eierskap?

Debatten var preget av velkjente posisjoner, og byråden for kultur og næring fremførte sine sedvanlige argumenter for å selge Oslo Kino.

Men på ett punkt er det faktisk bevegelse i kommunens kinopolitikk. For første gang åpner nå Hallstein Bjercke (Venstre) for kommunal støtte til en privat eller uavhengig artcinema.

Vi har imidlertid ikke fått noen søknader ennå, fortalte Bjercke.

Tredje vei?

Hvis dette er seriøst, kan vi stå overfor en tredje vei i Oslo: Kommunen selger Oslo Kino, men legger på forhånd til rette for en artcinema. En privat eller uavhengig småkino vil trenge lokaler, utstyr og driftsstøtte.

Noe slikt vil kunne kalles kinopolitikk, hvilket Oslo kommune knapt har utøvd som eier av Oslo Kino.

I motsetning til de mye omtalte – og temmelig ulne – konsesjonsvilkårene fra 2002, vil en artcinema være et konkret og viktig bidrag til mangfoldet.

Det er mange som fremdeles sliter med å forstå hvorfor kommunen vil selge Oslo Kino. Kronargumentet til Hallstein Bjercke er at kommunen vanskelig kan forestå de nødvendige investeringene i eksempelvis nye kinohus – selv om disse måtte være lønnsomme. Politikere må prioritere sykehus og skole. Men allerede i dag drives Oslo Kino som en selvstendig bedrift, og forestår selv byggingen av nye saler.

Første test

Uansett hvor dårlig begrunnet det er, kan et salg av Oslo Kino paradoksalt nok skape større interesse for filmpolitikk blant byens folkevalgte. Der man som eier av et tradisjonsrikt monopol skulle holde armlengdes avstand til driften, vil en ny situasjon med private og uavhengige aktører kreve refleksjon på et litt mer avansert nivå.

Det vil virke merkelig tafatt om kommunen bare selger et monopol uten å tenke på alternativene. Som støttespiller for en artcinema kan kommunen sette et fotavtrykk i fremtiden, noe sentrale aktører i filmmiljøet har jobbet for.

Den første testen på en slik ny, politisk vilje er det mulig å ta allerede nå, ved ganske enkelt å søke kommunen om støtte til en uavhengig artcinema.

ingunn.okland@aftenposten.no

twitter.com/IngunnOkland

 

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger