• Spillsamlernes mekka

    Var dataspillene bedre før? 2800 retrospillere fra hele Skandinavia som samlet seg i Gøteborg i helga for å kjøpe, selge og spille gamle spill mener det. Se videoreportasje fra Retrospelsmässan 2013.

    VIDEO: Aftenposten Video

Retrospill er i vinden

Aner vi et opprør mot dagens digitalisering og utvanning av spillmediet?

I helgen besøkte jeg Retrospelsmässan i Göteborg, en lekkerbisken for alle som er interessert i gamle spill og spillkultur.

Her var det boder med salg av gamle spillkassetter til spillsystemer fra 80- og 90-tallet, spillkunst, T-skjorter, bamser og alle mulig spilleffekter, konkurranser og verdensrekordforsøk på å fullføre gamle spill raskest mulig, og en diger maskinpark med gamle spillmaskiner man kan spille på.

Identitetsbygging

Besøkstallet har vokst fra 800 samlere for fire år siden til 2800 besøkende i år. Jeg møtte folk fra hele Skandinavia, i tillegg til flere som hadde reist til Gøteborg fra andre land i Europa. Det virker som interessen for gamle spill og spillkultur er på sterk fremmarsj.

Kanskje er det den samme effekten vi opplever innen musikk, der vinyl har blitt populært igjen etter å ha blitt erklært død og begravet på 80-tallet.

Jon Cato Lorentzen, spillanmelder i Aftenposten
Musikk er blitt noe man forbruker via digitale tjenester som Spotify og Wimp og ikke det identitetsskapende samleobjektet det en gang var. Ved å fjerne alle fysiske forbindelser til musikken blir lytteopplevelsen enklere og mer flyktig.

Dette er nok en av grunnene til at vinylsalget øker.

Ved å kjøpe musikk på vinyl demonstrerer man at man er oppriktig musikkinteressert.

Å sette på en LP-plate krever innsats og dedikasjon, å bygge opp en vinylsamling skaper identitet.

Hule spill

Det samme er i ferd med å skje i spillmarkedet.

Å kjøpe et spill i dag innebærer i stadig større grad å kjøpe en lisens for å spille spillet.

Spilleskene er blitt stadig tommere, platen man kjøper er ikke lenger et samleobjekt med gjensalgsverdi. Spillopplevelsene er blitt flyktige og spillene er blitt mindre utfordrende og mer tilgjengelige og strømlinjeformede.

Som spiller forstår jeg tiltrekningen mot de gamle spillkassettene og spillsystemene.

I tillegg til en høy nostalgifaktor er det noe helt eget ved å håndtere fysiske spillkassetter og solide lukkede spillsystemer der man eier sitt eget innhold.

Å ha en fysisk samling i hyllene i stedet for en rekke ikoner på Ipad eller et digitalt bibliotek på en Playstation 3 skaper identitet.

Når vi nå er i startfasen av å gjøre både bokhyllen, filmsamlingen, musikksamlingen og spillsamlingen heldigital, tror jeg vi vil oppleve at stadig flere får et behov for å gjenfinne sin identitet via fysiske produkter.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger