• - Forundret over at bistandsadvokat Larsen har bestemt seg for tilregnelighet

    Bistandsadvokat Christian Lundin opplever at det har vært en heksejakt på Sørheim og Husby.

    VIDEO: Aftenposten Video

Tilregnelighet var en selvfølge

I samtalene med de to første sakkyndige tok Anders Behring Breivik det som en selvfølge at han skulle bli erklært tilregnelig.

Bare i den siste samtalen med Torgeir Husby og Synne Sørheim tok Behring Brevik kort opp tilregnelighetsspørsmålet. Han var overbevist om at han ikke var gal. For ham var tilregnelighet ikke et aktuelt tema. Så sikker var han.

De sakkyndige kommenterte aldri sin konklusjon i samtalene med Behring Breivik. Det ville også ha vært uriktig av dem.

Det må derfor ha vært et sjokk for massedrapsmannen da diagnosen paranoid schizofren og utilregnelighet ble kjent 29. november i fjor. Etterpå har han tilpasset seg for å bli friskmeldt, slik at han kan sone en vanlig fengselsdom for sine ugjerninger. Han vil ikke overføres til tvungent psykisk helsevern – noe han ikke har lagt skjul på her i sal 250.

Video

- Breivik er sin egen verste fiende

Synne Sørheim og Torgeir Husby sier at når Breivik åpner munnen skjønner folk at det er noe galt med ham.

Både Husby og Sørheim bekrefter endringen hos Behring Breivik. De mener at han i retten snakker på en annen måte enn han gjorde til dem i fjor høst. Nå sier han andre ting og fremstår annerledes.

- Men kjernepunktet i hans forståelse av seg selv synes uendret, mener de to sakkyndige.

Og kjernepunktet i den vrangforestillingen de mener er sentral i Behring Breiviks diagnose, er hans status som hersker over hvem som skal drepes og hvem som skal få leve – en oppgave han er tildelt av en ikke-eksisterende organisasjon ved navn Knights Templars.

Les også

Muntlig eksamen gjenstår

Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim står fast på sin konklusjon om at Anders Behring Breivik er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig. Men i morgen er det muntlig eksamen.

Uttalelsene fra Husby og Sørheim bekrefter antagelsene om at det er flere breiviker.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

De sakkyndige kommenterte aldri sin konklusjon i samtalene med Behring Breivik. Det ville også ha vært uriktig av dem, skriver Inge D. Hanssen. FOTO: Hans O. Torgersen

Mest lest meninger