• Herman Kahan er et viktig tidsvitne. En av dem hvis kraftfulle budskap har vært viktig for å bygge et kollektivt aktivt minne som mentalt vern mot fremtidig bestialitet, skriver Harald Stanghelle.

    FOTO: NTB Scanpix

Får utmerkelse i dag:

Toleransens fanebærer

Det er en kamp mot glemselen og for toleransen som hedres når Herman Kahan i dag får St. Olavs Orden.

Harald Stanghelle
Fredag fylte han 87 år. I dag blir han kommandør av vår gjeveste orden. Men viktigere: Herman Kahan representerer en av de sterkeste livsskjebnene som er blitt denne heder til del.

Født i landsbyen Sighet i Romania. Deportert til Auschwitz våren 1944. Så videre til Wolfsberg, Mauthausen og Ebensee, der han bokstavelig talt ble plukket frem fra likhaugen og gitt livet i gave på ny.

En søster førte Herman Kahan til etterkrigstidens Oslo. Her ble han en iherdig og vellykket forretningsmann, men aldri har det fortrengt hans selvpålagte plikt å snakke toleranse og forståelse på tvers av religioner og folkeslag.

Det er da også dette som er begrunnelsen for dagens like velfortjente som velplasserte kongelige heder.

Tydelige spor

Så kan vi andre bare undre oss over at det er mennesker som nettopp Herman Kahan – som tydeligere enn noen har sett den menneskelige ondskap i hvitøyet – som påtar seg rollen som en toleransens fanebærer. Der det hadde vært forståelig å finne hat og bitterhet, er det snarere leting etter forsoning som dominerer tankebildet.

For det er slik Herman Kahan har satt så tydelige spor etter seg gjennom mange tiår i det norske samfunnsrommet.

«Ilden og lyset» er den sterke tittelen på Herman Kahans livsfortelling. Der skriver en barndomsvenn av ham fra Sighet, nobelprisvinneren Elie Wiesel, i forordet: «Glemselen står alltid på fiendens side. Glemselen ER fienden». For denne frykten er levende for dem som opplevde det store europeiske ragnarokk – frykten for at glemsel skal rydde grunn for nye katastrofer.

Mer ansvar

Herman Kahan er et viktig tidsvitne. En av dem hvis kraftfulle budskap har vært viktig for å bygge et kollektivt aktivt minne som mentalt vern mot fremtidig bestialitet. Det er avgjørende å ta med seg i en turbulent tid, da det gjøres forsøk på å rykke denne virkelighetsforståelsen opp med roten. Også når fortellingen er vond og vanskelig. Det var nok ikke uten grunn at Herman Kahan bestemte seg for at ingen av de fem barna hans skulle få vite hans sterke historie før de var fylt 18 år.

Dagens St. Olav-mottager har gjort toleranse og forståelse til praktiske begreper i minst like stor grad som de er vakre honnørord. Han har snakket om det. Praktisert det. Og innstiftet sin egen pris for det. Nettopp Herman Kahan, som er rabbinerutdannet og fra en ortodoks jødisk familie, har vært intenst opptatt av religionenes plass i dette bildet. Selv sier Herman Kahan at han har måttet tenke nytt rundt Guds vilje med oss mennesker.

Uansett står hans credo fjellstøtt: «Vi må ta mer ansvar for vår neste enn det vi gjør i dag».

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger