• Hvordan kan hverdagen bli enda bedre for norske barn? Mitt første innspill er at VG fjerner alle reklameboards med den spekulative avisforsiden «Mamma og pappa tror jeg er trygg i barnehagen. Men er det sant?»

    FOTO: NTB Scanpix

Verdens undergang

VG har gjort seg til nyttige idioter for trygghetstyranner og helikopterforeldre.

«Når dette omfattende materialet nå bringes ut i offentligheten, er det vår forhåpning at våre lesere kan bidra med kommentarer og innspill som kan gjøre hverdagen enda bedre for norske barn.» Hilsen barnas venn, sjefredaktør Torry Pedersen. Med «barnehagegranskingen» har VG sauset sammen smått og stort, bæsjelukt, brennesle-fare og ulykker. Faktagrunnlaget er 4500 tilsynsrapporter fra 3000 norske barnehager. Å skrive om offentlige rapporter er selvfølgelig et viktig samfunnsoppdrag for aviser. Har VG her oppnådd å gå myndigheter etter i sømmene? Det mest påfallende er hvordan de hittil har skuslet bort muligheten til å stille viktige spørsmål. For eksempel: Er dagens lovverk og tilsyn gode verktøy til å gjøre hverdagen bedre for barn og personale i barnehagene? Trengs flere sterile perlerom og mer frykt for at barn kan falle fra en gren?

Trygghetstyranner

La meg ta Pedersen på ordet: Hvordan kan hverdagen bli enda bedre for norske barn? Mitt første innspill er at VG fjerner alle reklameboards med den spekulative avisforsiden «Mamma og pappa tror jeg er trygg i barnehagen. Men er det sant?» Med denne vinklingen på tilsynsrapportene har VG gjort seg til nyttige idioter for voksne som skader barn: Trygghetstyrannene. Overbeskytte og overkontrollere omsorgspersoner, som med tragiske enkeltulykker som trumfkort bygger angstfølsomhet i barna. I USA kalles de helikopterforeldre. 24/7-overvåking er drømmen. Utrygge voksne som signaliserer til selvstendighetssøkende små mennesker at livet i grunn er for farlig til å leves.

Trenger ikke VGs hjelp

Sterke samfunnskrefter drar i retning mer kontroll og overvåking. Det tryggeste synes å være at vi alle slutter å gjøre noe, så ingen myndighet, riksrevisjon eller avis kan ta oss i å gjøre noe feil eller farlig. Vil barnevennen Torry virkelig gjøre hverdagen bedre for norske barn? Da kan han slutte å spekulere i avissalg til den voksende gruppen engstelige og overvåkende foreldre. VG kan fra nå ta en annen vinkling på rapportene: «Norske barnehager tryggest i verden.» Hvordan videreutvikle barnehagene? Hva er hensiktsmessig tilsyn? Barnehager trenger ikke VGs hjelp til å fjerne gardinsnorer og vaskemidler som kan være potensielle farer. Ingen av manglene jeg har lest om i rapportene er forresten farligere enn foreldre bak rattet. Senest på fredag reddet jeg en treåring på full fart mot en bråbremsende SUV-pappa.

Det å lære barn å skille mellom reelle farer og fantomfarer, er noe av det viktigste vi gjør som omsorgspersoner. Ekte trygghet er ikke fraværet av, men toleranse for frykt og angst. Våge å klatre en gren høyere i treet. Få litt mer selvstendighet for hver dag. Barn fortjener omsorgspersoner med et reflektert forhold til sin egen engstelse. VG hjelper deg ikke. Deres journalisme nører nevrotiske trygghetstyranner, og stiller ingen spørsmål ved hvilke tilsyn samfunnet, og barna, trenger. For VG er tall viktigere enn barn, og undergang selger fortsatt bedre enn fremgang.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger