kronikk

Hvem hjelper hvem? Trump Xi eller Xi Trump?

Ved å hjelpe Donald Trump kan Kina hjelpe seg selv. Hvis Trump glemmer det han lovet sine velgere i valgkampen om å redusere import av billige kinesiske industrivarer, blir det dobbelt bonus til Xi Jinping.
kronikk

Trenger du egentlig en fastlege?

Det virker unødvendig å måtte innom fastlegen for å komme til spesialist. Ekstra utgifter og mer fravær fra jobb.
kronikk

Kunstig intelligens er en utfordring for Norge

Kunstig intelligens (AI) blir trolig den viktigste enkeltteknologien i dette århundre. Foreløpig mangler vi nødvendig ekspertise.
kronikk

Wahhabismen utfordrer våre friheter | Carl Schiøtz Wibye

En liten gruppe radikale islamister prøver å rive ned det vi har brukt århundrer på å bygge opp: Ytringsfrihet, likestilling, demokrati og fremfor alt: Tillit.
kronikk

Kunsten kan være en vakthund for vakthundene

Midt i tidenes omstilling må norske medier se nye veier. Svarene ligger ikke alltid i politiske incentiver – hva med å se til kunsten?
kronikk

Får Frankrike en avmektig president? Kaj-Martin Georgsen

Både Marine Le Pen og Emmanuel Macron risikerer å bli vingeklippet fra første stund i Elyséepalasset. Det har aldri skjedd før og vil være starten på enten reform eller revolusjon.
kronikk

Forvandle vår verden | Graver, Sandlie og Frich

Universitetet i Oslo har «Også vi søker stjernene» som motto. Dette er store ord og et ambisiøst mål. Den som vil bli rektor kan ikke ha lavere ambisjoner.
kronikk

Tyrkias skjebne i folkets hender

Det blir avgjørende viktig at Erdogan og hans partifeller ikke sikres seier i den forestående folkeavstemningen hvis et nytt diktatur skal unngås.
kronikk

La ikke havtrålerne stikke av medkystfiskernes gull!

Regjeringen gir tidenes milliardgave til utvalgte trålrederi hvis de skroter leveringsplikten. Kystsamfunn i nord og samfunnets felles interesser står igjen som tapere.
kronikk

Sør-Sudans regjering må ta ansvar.

Sør-Sudans ledere har påført befolkningen en massiv humanitær krise. Nå truer hungersnød. Norge vil fortsette å bistå sivile, men myndighetene må ta ansvar for å stanse konflikten.
kronikk

Hvordan forhindre at Jorden treffes av en asteroide?

Ingen av de kjente 1700 jordnære asteroidene utgjør en nevneverdig trussel mot Jorden i de neste hundre årene. Men helt sikre kan vi ikke være. Det kan dukke opp nye objekter som er på kollisjonskurs mot vår planet.
Til toppen