• Selv slottet skrudde av lysene under fjordårets Earth Hour.

Mørklegging av lys

SKRUR IKKE AV lyset. Verden trenger mer elektrisitet, ikke mindre. Kampanjen Earth Hour virker mot sin hensikt.

Les også: Helse sukrer klimapillen

Mørkemenn. Helt siden Prometheus stjal ilden fra gudene for å gi til menneskene, har lys vært et tegn på håp og muligheter. Når miljøvernere verden over slår av lyset i en time under kampanjen Earth Hour lørdag kveld, formørker de samtidig historien om menneskeskapte teknologiske fremskritt som har løftet hele den vestlige verden fra fattigdom til dagens velstand. At World Wildlife Foundation (WWF), som står bak kampanjen, i tillegg oppfordrer folk om å tenne levende lys gjør at kampanjen virker mot sin hensikt. Et stearinlys avgir mer CO{-2} på en time enn en sparepære på syv watt. Men for mørkemennene i WWF er det den symbolske handlingen som teller.

Utenom kontortid

På deres nettsider kan vi lese at blant andre Stortinget, Operaen og Holmenkollen slukker lyset i en time lørdag. Over 130 kommuner og godt over 200 bedrifter er påmeldt og er så rause at de tilbyr seg å slå av lyset utenom kontortid en lørdag kveld. Vi bør kanskje prise oss lykkelige for at våre politikere ikke kopierer den finske byen Uusikaupunki, der en mann ble påkjørt og døde i fjor etter at kommunen skrudde av gatelampene under Earth Hour. Av de mer absurde støttespillerne er Icebar i Oslo, en innendørs bar bygd ved hjelp av nærmere 60 tonn med is hvor temperaturen skal holdes på minus fem grader året rundt.

Kronisk tilstand

Symbolikken er slående når store deler av verdens fattige fortsatt higer etter den utviklingen tilgang på elektrisitet og energi har gitt oss. Mer enn 1,5 milliarder mennesker i verden har ikke tilgang til elektrisitet i det hele tatt. Totalt 715 millioner mennesker, eller 89 prosent av befolkningen i de minst utviklede landene, er avhengig av ved eller trekull som energikilde for matlaging. Innendørs fyring skaper alvorlige luftveissykdommer og forårsaker rundt to millioner dødsfall årlig, hvorav 44 prosent er barn. Hver eneste dag dør barn fordi Earth hour for mange er en kronisk tilstand, ikke en mulighet for en romantisk aften med rødvin og levende lys.

Det er lett å glemme friheten og mulighetene elektrisitet har gitt oss. Å stå opp med solen, var mer enn bare et begrep. Arbeidstid og tid til sosialt samvær ble tidligere diktert av årstider og antall timer sollys pr. dag. Tilgang på elektrisitet har revolusjonert livene våre. Vi har fått lys, varme, kjøleskap, vaskemaskiner og elektriske husholdningsartikler som bidrar til å gjøre hverdagen vår enklere.

Skrikende behov

Selv om elektrisitet kanskje er en selvfølge for oss, er det ikke et uvanlig syn å se skolebarn som gjør lekser under lyset fra lampene langs veien i Afrika. Fattige land har et skrikende behov for elektrisitet, slik at samfunnet kan utvikles i takt med mulighetene som finnes i dag, ikke i takt med når solen går opp eller ned. Mangelen på elektrisitet gjør at man ikke effektivt får pumpet rent vann, drevet sykehus, lese lekser hjemme, arbeide etter at solen har gått ned. Verden trenger mer elektrisitet, ikke mindre.

Den moderne oljeindustrien begynte da Edwin Drake drillet den første oljebrønnen i Pennsylvania i 1859. Dette skjedde samtidig som moderne hvalfangstmetoder ble funnet opp for å møte den økende etterspørselen av hvalolje, som til da hadde vært brukt i oljelamper til belysning. Parafin utvinnet fra råolje bidro neppe alene til å redde hvalen, men den nye oljen var i hvert fall bidragsyter. Fra å brenne hval gikk vi over til parafinlamper.

Ny teknologi

Da Thomas Edison fant opp den elektriske lampen i 1879 erstattet den et lite teknologisk fremskritt med et nytt. På samme måte har vi over de siste hundre årene erstattet dyre, dårlige og forurensende energikilder med lettere, billigere og mer miljøvennlige kilder til energi. Ikke på grunn av kvoter og reguleringer, men på grunn av fremveksten av ny teknologi og metoder som sprer mer lys og varme enn miljøorganisasjonenes moralisering og statlige direktiver, påbud og forbud. Samtidig som verdens energiforbruk øker, blir den energien vi bruker stadig mer miljøvennlig.

Oljen har gitt oss flytende drivstoff med ekstremt høy energitetthet som har bidratt til utviklingen av moderne transportmidler som gjør at vi effektivt kan forflytte varer og mennesker over lange distanser, og dermed ideer, kunnskap og skaperkraft. Tilgang på teknologi og informasjon gjør at det innoveres og skapes mer enn noensinne. Økonomisk vekst må til for å fortsette fattigdomsreduksjonen og for å løse miljøutfordringene. Den største utfordringen er å utvikle energieffektiv teknologi som både kan erstatte mer energikrevende teknologi i den allerede elektrifiserte delen av verden og dernest møte den økende etterspørselen i utviklingsland.

Stummende mørke

Ønsker man et sterkt symbol på forskjellen mellom den utviklede og den fattige del av verden bør man søke opp satellittbildet av den koreanske halvøy på Internett. Mens den sørlige delen har tusenvis av lyspunkter som blinker mot oss som tegn på en livskraftig økonomi og velstandsutvikling, er Nord-Korea omsluttet av et stummende mørke. Der har man et talende bilde på forskjellen mellom en menneskefiendtlig politikk som undergraver enkeltmenneskets kreativitet og skaperkraft gjennom reguleringer og forbud for å nå et høyere mål, og en politikk som gir mulighet for utvikling.

Earth Hour symboliserer et ønske om å gå tilbake til det førindustrielle samfunn, der de fleste levde i betydelig fattigdom uten enkel tilgang til vann, varme og lys. 1,5 milliarder mennesker lever slik fortsatt. Når Earth Hour er over kan ikke de skru på en bryter som gir dem tilgang til de livsnødvendighetene vi tar som en selvfølge. Derfor vil jeg heller tenne det vi har av lys hjemme. Både som en feiring av mennesket og menneskeskapte teknologiske fremskritt, og at vi går lysere tider i møte.

Følg Aftenposten meninger på Facebook

Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Siste fra Kronikker

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Earth Hour

Verdensomspennende symbolsk markering i regi av World Wildlife Foundation. Oppfordrer til å slukke lyset i en time, fra 20.30 til 21.30 lørdag. Budskap om å arbeide om klimautfordringene. Ble første gang arrangert i 2007 i Sydney.

Mest lest meninger