• Fra innspillingen av filmen om motstandshelten Max Manus. Filmen vil i følge Erling Fossen heve motstandsbevegelsen opp til gullkalvstatus.

    FOTO: TOR G. STENERSEN

Motstand glorifiseres

VONDT VERRE. Den norske innsatsen under 2. verdenskrig var stakkarslig. Gjorde ikke motstandsbevegelsen bare vondt verre?

Erling Fossens kronikk har provosert mange - men høster også støtte blant lesere. Delta i debatten

Etter at sjefen for norsk hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, i sin bok I hemmelig tjeneste (2001) klarte å spore opp en britisk historiker som i sine bøker om Special Operations Executive (SOE) skrev at Oslo-gjengen var «den beste sabotørgjengen i Europa», har glorifiseringen av motstandsbevegelsen nådd stadig nye høyder. I høst har vi bl.a fått boken Det var her det skjedde (Dinamo forlag) av Ottar Samuelsen, før motstandsbevegelsen skal heves opp til gullkalvstatus med Max Manus-filmen rett før jul.

Leserne mener: "Fossen tar alvorlig feil i èn ting; et sterkere, konvensjonelt, norsk militærvesen ved krigens start, ville kun ha medført at ENDA flere norske liv hadde gått tapt." Delta i debatten!

Bare for å ha slått fast med én gang: Motstandskamp er råtten kamp, og rammer nesten alltid sivilbefolkningen mye hardere enn de krigende parter. Skal vi tolke Haag-konvensjonen fra 1907 og kapittelet om landkrigsordningen svært snevert, er motstandskamp av norsk type egentlig en krigsforbrytelse, fordi en soldat skal bære sin uniform (i dette tilfellet den norske uniformen), ikke forkle seg som sivil, og vise sine våpen åpent. En av intensjonene her er å skille mellom de krigende og de sivile for derved å spare sivilbefolkningen.

Sivilbefolkningen rammet.

Den norske motstandskampen er full av eksempler på at sivilbefolkningen ble rammet hardest. Et av de verste eksemplene var bygda Telavåg i Hordaland der to Sipo-offiserer ble drept i kamp med Linge-folk. Som straff ble hele bygda lagt øde av tyskerne. Mennene ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, der 31 av 72 døde. Den øvrige befolkningen ble internert andre steder i Norge resten av krigen, og samtlige hus ble sprengt, båter ble slept bort og husdyr avlivet.

Samme dag som Sipo-mennene ble begravd og Telavåg ødelagt, ble 18 unge menn skutt på Trandum som straff for «bakholdet». Et annet eksempel er Arnøy i Troms der 22 tyskere og tre partisaner falt etter et slag i august 1943. Bygdefolket ble stilt til ansvar for å ha understøttet eller unnlatt å angi partisanene. Resultatet? Åtte menn ble henrettet, og 16 menn og kvinner ble sendt i tukthus.

Leserne mener: "Det motstandsbevegelsen gjorde, var å så et lite frø av selvrespekt for oss som skal identifisere oss med denne nasjonen. Erling Fossen, hva står du egentlig for?" Delta i debatten!

Dekke over.

Hovedgrunnen til at vi glorifiserer motstandsbevegelsen er for å dekke over den bedrøvelige norske krigsinnsatsen. Norges konvensjonelle krigføring var rett og slett latterlig svak. Forsvaret var i en bedrøvelig tilstand etter mange år med nedrustning, og besto i realiteten av skrapjern, tøyfiller og soldater som knapt visste foran og bak på et gevær.

To måneder tok det å besette et land som er skapt for geriljakrig av afghansk merke. Det ulendte og spredtbygde norske territoriet er umulig å kontrollere. Enda verre er det at tyskerne bare trengte rundt 800 mann for å besette hovedstaden. Norsk krigshistorie fokuserer entydig på at våre to kanoner Aron og Moses på Oscarsborg klarte å treffe en låvedør, altså krysseren «Blücher», men lite er skrevet om at invasjonen ikke ble forhindret av den grunn, selv om rundt 7000 tyske soldater måtte gjøre vendereis. De resterende 800 soldatene som kom med fly var nok til å få hele regjeringen og hæren til å flykte med halen mellom bena. Knapt et skudd ble vekslet før de tyske soldatene marsjerte langs Karl Johans gate.

Leserne mener: "Er det dagens holdning at hvis noen okkuperer Norge, så skal man ønske de hjertelig velkommen og for all del unngå tap av menneskeliv?" Delta i debatten!

Moses’ steintavler.

Det er en norsk sannhet på like linje med steintavlene til Moses at den norske motstandskampen, først gjennom Lingekompaniet under britiske SOE og deretter Milorg, var et avgjørende bidrag til at de allierte vant krigen. Men kommandoraidene, som var Churchills egen baby, hadde sitt utspring i at engelskmennene var presset på defensiven av tyskerne, og satset alt på at hyppige commandoraid mot norskekysten skulle forlede tyskerne til å tro at den allierte invasjonen skulle komme langs norskekysten.

Det er helt riktig at det var et stort antall tyske soldater i Norge på et tidspunkt, rundt 350000, og at noen av disse var der unødig av frykt for invasjon. Men det er like fullt et faktum at de europeiske landene falt som korthus for den tyske krigsmaskinen, og at de stikkene som ble påført Aksemaktens styrker av norsk-britiske sabotasjeaksjoner var som myggstikk å regne. Tyskland tapte krigen da de åpnet Østfronten og rotet seg bort i Sovjetunionen, og Europa ble reddet av USA, ikke av Gunnar Kjakan Sønsteby og Max Manus.

For store proporsjoner.

Glorifiseringen av motstandsbevegelsen har fått altfor store proporsjoner, enda mesteparten av deres aksjoner egentlig er i klassen for vellykkede guttestreker å regne. Som når Osvald-gruppen kastet molotov-cocktailer gjennom en rute på St. Olavs plass og noen papirer brant opp. Ja da, noen skip ble sprengt på havnen ved Filipstad og nede ved Nyland. Noen Messerschmitt-fly ble sprengt i nåværende Bjølsenhallen i Moldegata, og noen kulelagre ble sprengt i Kongens gate. Muligens hjalp det på den norske moralen, og muligens skapte det irritasjon hos den tyske okkupasjonsmakten, men igjen nok et eksempel på hvor skjevt motstandskampen rammer.

Da Oslo-gjengen endelig klarte å få has på den norske nazisten Karl Marthinsen, sjef for Stapo og Sipo, i 1945, ble 28 norske motstandsfolk henrettet på Akershus festning. Eller da kommunistene i Osvald-gruppen skulle aksjonere mot Quislings statspoliti, Stapo, i Henrik Ibsens gate i 1942. Resultatet var at en av Quislings torturister ble drept, mens alle de involverte i Osvald-gjengen minus lederen Asbjørn Sunde, ble tatt til fange og henrettet.

Leserne mener: "Det er en rettighet å provosere. Når det gjøres på en så overdrevent usaklig måte, faller det på sin egen urimelighet. Alle som vet mer enn det som blir skrevet av Fossen ler av hans innlegg" Delta i debatten!

Juge på seg.

Motstandsbevegelsen gjorde som de fikk beskjed om, med til dels betydelig hell, og kan ikke lastes for hva de gjorde. Det sykelige oppstår først idet ettertiden skal juge på seg et ettermæle om at Norge ved hjelp av Oslo-gjengen og andre gjenger, som Pelle-gruppen og Osvald-gjengen, nærmest vant krigen på egen hånd.

Enda lenger går Ottar Samuelsen som i sin bok Det var her det skjedde der han omskriver den skitne motstandskrigen til å bli en spenningsroman for gutter i alle aldre. Han skriver i presensform, og formidler stemninger og tanker rundt de aller fleste aksjonene som fant sted i Oslo, og fortellerstemmen hans gir inntrykk av at han var til stede. En så ukritisk heltedyrkelse blir bare kvalmende.

Leserne mener: "Det har alltid irritert meg at norsk offentlighet og skole fokuserer på "gutta på skauen". Det opplagte, at deres innsats ikke forkortet okkupasjonen av Norge med et sekund, hoppes over. Dette er også farlig fordi det tar fokuset bort fra behovet om å ha et troverdig forsvar." Delta i debatten!

Besettelse av krigen.

Hvert eneste skudd som ble avfyrt på norsk jord under 2. verdenskrig er nå dokumentert opptil flere ganger. Vår besettelse av denne krigen må få sin slutt. Norge må akseptere at noen vellykkede rampestreker utført av unge menn ikke veier opp for en bedrøvelig krigsinnsats. Kanskje er det på tide én gang for alle å begrave forestillingene om nordmenn som krigerske vikinger og heller synge med på det gamle Kinks-refrenget: «I’m a lover not a fighter».

Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Siste fra Kronikker

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger