• Det høyre- ekstreme partiet Jobbik var den store vinner med 13. prosents oppslutning ved valget i Ungarn forrige helg. Deres para- militære gren, Den ungarske garden (bildet) har spredt frykt blant landets romer og jøder.

    FOTO: REUTERS

På vei mot fascismen

SKJEBNEVALG. Etter søndagens skjebnevalg i Ungarn tar landet et kjempeskritt i retning av om få år å bli den første fascistiske staten i 2000-tallets Europa.

Les også: Høyreekstrem fremmarsj i Ungarn

Sist helg gikk ungarerne til valgurnene. Det var et skjebnevalg, selv om utfallet var gitt på forhånd. Sentrum-høyrepartiet Fidesz fikk nesten 53 prosent av stemmene og sikret seg et overveldende flertall i nasjonalforsamlingen. Skjønt valgets store vinner er Jobbik, som i 2006 bare hadde to prosent av folket bak seg, men nå har kapret 17 prosent av stemmene og dermed er landets tredje største parti.

I så måte ble søndagen en mørk dag for Ungarn. For hele Europa.

Åpent rasistisk

Jobbik er nemlig et åpent rasistisk, sjåvinistisk, revansjistisk, høyreekstremistisk og ultranasjonalistisk fascistparti. Hver sjette ungarer stemte altså på et superpopulistisk parti som åpent propaganderer for hat mot romer, jøder og «fremmede», og hvis mål er å forandre landets grenser, opprette et Stor-Ungarn og omskrive Europas historie.

Dette er en ulykke som kan få fryktelige følger – ikke bare for landet, men også for omverdenen.

Når posisjonene blir klare om noen uker, vil nemlig hver sjette taburett i nasjonalforsamlingen for første gang i det demokratiske Ungarn være besatt av en representant for et parti som i prinsippet vil avskaffe demokratiet og innføre diktatur i landet.

Hvordan har Ungarn havnet i denne bedrøvelige situasjonen?

Fortidens skygger

Etter murens fall i 1989 var landet preget av en kortvarig eufori. Friheten erstattet totalitarismen. For første gang i nasjonens ellevehundreårige historie ble borgerne sikret samtlige menneskelige friheter og rettigheter, folket opplevde demokratiets velsignelser, og økonomien fikk et oppsving.

Men blant alle politiske tankestrømninger dukket også fortidens mørke skygger frem. Sterke var kreftene i dette nye, demokratiske samfunnet som smidde en politisk filosofi basert på en diskreditert fascistisk ideologi, paret med en ekstremt farlig nasjonalisme med klart rasistiske tendenser. Det politiske etablissementet undervurderte imidlertid deres evne til å nå ut til folket.

I 2006, da radioen sendte et hemmelig båndopptak der daværende statssjef opplyste at regjeringen hadde løyet for folket, ble Ungarn styrtet ut i landets verste krise på 16 år. Alvorlige opptøyer rystet Budapest, og hundretalls mennesker ble skadet i sammenstøtene med politiet.

Bankerott

Under den internasjonale økonomiske krisen i 2008 ble Ungarn nesten bankerott og måtte låne 25 milliarder dollar. Utenlandsgjelden oversteg høyden av Mount Everest, samtidig sank den ungarske valutaen i verdi, arbeidsledigheten steg, og fattigdommen bredte om seg. Den politiske situasjonen ble stadig mer ustabil, samtidig som de sosiale strukturene ble svakere. Landet ble styrt av en sosialistisk mindretallsregjering, der makthaverne ble anklaget for korrupsjon.

Demokratiets grå virkelighet og hverdagens problemer har naturligvis tæret på folks tålmodighet. Den voksende frustrasjonen og skuffelsen overføres på romer og jøder, som er blitt syndebukker for Ungarns elendighet. De demagogiske høyrepolitikerne har visst å utnytte misnøyen hos det brede lag av folket.

Siste bastion

Jobbik ble dannet for seks år siden av konservative fraksjoner innen Fidesz, med det uttalte mål å skape en bedre fremtid for Ungarn. De høyreekstreme ser på seg selv som forsvarere av det ungarske og siste bastion mot den internasjonale kapitalen, mot EU og mot folkets fiender: jøder, romer, kommunister og homoseksuelle.

Til tross for at jøder og romer har levd i Ungarn og bidratt til landets utvikling siden middelalderen, anser ikke Jobbik disse gruppene som en del av det ungarske. Tvert imot: I den hatske retorikken fremstilles de som fremmede, som lever som parasitter på samfunnskroppen.

Marsjerer i gatene

Men det ekstreme høyre har ikke bare gjort sterk fremmarsj i den politiske opinionen, de marsjerer bokstavelig talt i gatene også. Den ungarske garden – Jobbiks utenomparlamentariske paramilitære gren – har i sine svarte uniformer, nesten identiske med dem pilkorsmennene (30-tallsfascistene) bar, og med sine fascistiske symboler satt skrekk i landets ca. 700000 romer og 100000 jøder.

Den aggressivt marsjerende organisasjonen ble visstnok forbudt i fjor, men holder ufortrødent frem med sine demonstrasjoner på landets paradegater og i fattigkvarterer som hovedsakelig er befolket av romer. Offisielt skal disse troppene opprettholde ro og orden og forsvare landet. Men det eneste man hittil har lykkes med, er å skape spenning mellom romer og etniske ungarere.

Angrep mot romer

Den ungarske garden antas også å stå bak mer enn et sekstitall angrep mot romer de siste 18 månedene, hvorav syv er blitt myrdet. Ifølge politiet har flere av ugjerningene tilknytning til hverandre og er utført av personer med militær utdannelse. Til tross for løftene om dusører er ingen pågrepet så langt. Ikke så overraskende, da en av politiets egne fagforeninger – der en sjettedel av korpset er medlemmer – har inngått samarbeidsavtale med Den ungarske garden.

Hva er Jobbiks løsning for en bedre fremtid?

Forgifter åndslivet

Partiet lover å omforhandle den ungarske statsgjelden, forby salg av jord til utenlandske kjøpere, ruste opp jordbruket, forfølge økonomiske forbrytere (les: nyrike) og beslaglegge eiendommene deres, innføre tøffe tak mot det man kaller sigøynerkriminalitet, forhindre at jøder under Israels president Shimon Peres’ ledelse uttyner Ungarn. Dessuten vil man bringe liberale forfattere til taushet, som betegnes som «søppeldynger og landsforrædere» og påstås å «forgifte det ungarske åndslivet». Det gjelder først og fremst nobelprisvinneren Imre Kertész og de internasjonalt anerkjente forfatterne Péter Nádas og György Konrád – samtlige er jøder.

Tapte territorier

Dessuten er tilbakeføring av de tapte ungarske territoriene en viktig del av Jobbiks program. Gjennom Trianontraktaten av 1920 havnet over 70 prosent av det historiske Ungarn i nabolandene, der store ungarske grupper er etniske minoriteter. En aggressiv drøm om et Stor-Ungarn er ikke akkurat det Sentral-Europa trenger i dag.

Hvordan vil morgendagen se ut etter valget i dette Europas mest gjeldstyngede land?

Ungarn blir mer høyrevridd under en ny konservativ regjering, med Viktor Orbán som nygammel statsminister – han ledet en Fidesz-regjering i 1998–2002. Med et betydelig flertall i nasjonalforsamlingen kan Orbán, som forespeilet, innskrenke ytringsfriheten, senke skatter, skape arbeidsplasser, åpne for en markedsorientert økonomi. Slike tiltak kommer muligens til å minske grobunnen for det ekstremistiske høyrepartiet.

Fascistisk stat

Selv tilhører jeg skaren av pessimister og ser for meg et annet scenario. Orbán er uten tvil en rutinert politiker. Men han er ingen magiker. Ungarns økonomi kan neppe forbedres som ved et trylleslag, og folkets misnøye forsvinner ikke over natten. Det er en overhengende risiko for at Orbán, som har vært bemerkelsesverdig svak overfor det ekstreme høyre, blir avhengig av Jobbik og inviterer partiet inn i varmen.

I så fall tar Ungarn et kjempeskritt i retning av om få år å bli den første fascistiske staten i 2000-tallets Europa.

Oversatt av Unni Wenche Grønvold

Send ditt innlegg til debatt@aftenposten.no Mer informasjon om debattinnlegg og kronikker finner du her.

Siste fra Kronikker

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger