Listhaugs forfeilede
kamp for svinekjøtt

I flere år har det vært overproduksjon av svin og flere svineprodusenter sliter med svak økonomi. Kjøttbransjen etterlyser en klar strategi for å sikre svinekjøttets plass i norsk kosthold.

LANDBRUKS- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil slå et slag for svinekjøtt. "Vi har spist svinekjøtt i Norge gjennom alle år. Det blir helt feil å slutte med svinekjøtt fordi det har flyttet muslimer til Norge," sier hun til NRK.

I Kjøttbransjens Landsforbund vokser misnøyen. Medlemsbedriftene opplever at mange offentlige institusjoner, barnehager og storkjøkken stadig oftere velger bort svinekjøtt fra menyen.

STATISTIKK finnes ikke, men trenden er tydelig, ifølge direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen. Påstanden får støtte fra Oslo fengsel, der verksmester Willy Haugen opplyser at det kan gå uker mellom hver gang det serveres svin. Svinekjøtt nedprioriteres av praktiske grunner.

Hva handler dette egentlig om?

LISTHAUGS forsvar for svinekjøtt minner oss om den debatten som raste for et år siden da hennes partifelle Christian Tybring-Gjedde ba daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) definere hva som er norsk kultur, og spurte om hun mente det er viktig å verne landets kultur og tradisjoner.

Tybring-Gjedde var misfornøyd med svaret han fikk fordi Tajik unnlot å si noe om "den dagligdagse kulturen" - tradisjoner, språk, høytider og norsk skikk og bruk. Svinekjøtt passer godt inn i den brede katalogen av vaner og verdier Tybring-Gjedde ville ha Tajik til å frede.

Utspillet var emosjonelt virkningsfullt, men saklig forfeilet. En del kjerneverdier må det norske samfunn kreve tilslutning til fra alle, også fra alle innvandrere, ikke fordi de er en del av "norsk kultur", men fordi det handler om universelle menneskeretter: Individets ukrenkelighet, rettstatsprinsipper, likestilling mellom kjønnene, ytringsfrihet, barns rettigheter.

DE NORSKE hverdagstradisjonene som Tybring-Gjedde løftet frem, er derimot i konstant endring. Det gjelder ikke minst mattradisjonene.

Listhaug beveger seg derfor ut på syltynn is når hun fører i marken at "vi har spist svinekjøtt i Norge gjennom alle år." Skal dette være et argument for at det dermed må være slik i fortsettelsen også? Burde norske regjeringsmedlemmer motarbeide pizza og taco fordi pølser er skjøvet ut fra fredagsmenyen i de tusen hjem?

DETTE HANDLER om hvilke problemer som skal løftes frem på den integreringspolitiske dagsorden. Det er nok reelle utfordringer å ta fatt i. At landets storkjøkken av praktiske årsaker serverer mindre svinekjøtt, er ikke blant dem.

I flere år har det vært overproduksjon av svin og flere svineprodusenter sliter med svak økonomi. Kjøttbransjen etterlyser en klar strategi for å sikre svinekjøttets plass i norsk kosthold.

Dette må bransjen gjerne gjøre. Men vi ser ingen grunn til at Listhaug skal følge en slik oppfordring. Utspillet hennes blir enda mindre klokt på bakgrunn av helsemyndighetenes råd gjennom mange år om at vi bør spise mer frukt og grønt samt magert kjøtt som kylling og kalkun - ikke svin.

OG HVORDAN vil Listhaug følge opp sin erklæring om at "det blir helt feil" å slutte med svinekjøtt? Med en ny forskrift, denne gang til landets mange offentlige institusjoner som serverer mat?

Solberg-regjeringen har forsynt landet med ikke mindre enn 100 nye forskrifter på sine første 100 dager, ifølge Dagens Næringsliv. En statsråd fra Fremskrittspartiet - partiet som vil avskaffe all detaljregulering - bør tenke seg godt om før hun begynner å fjernstyre menyene til fengsler og barnehager.

 

 

Siste fra Leder

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.