Snikanklager

«Det skjer hver dag», sa Fremskrittspartiets leder Siv Jensen etter at en moské og en kurdisk klubb ble stengt etter at det blant annet ble funnet amfetamin og smuglerkjøtt på stedet.

«Jeg synes de skal være veldig fornøyde med at de får flere varme måltider hver dag», sa hun i sin tale til partiets landsstyre lørdag. Temaet var muslimer i norske fengsler som ønsker mat tilberedt i samsvar med sin religions læresetninger.

Det er tonen som er poenget. Fremskrittspartiets retorikk varierer ofte med partiets oppslutning i meningsmålingene. Derfor var det kanskje ikke overraskende at hun åpent appellerer til fremmedfrykt og til forestillingen om at minoriteten er i ferd med å ta makten.

Men trist er det. Det kan også være farlig.

Norge er et flerkulturelt samfunn og kommer til å være det i enda større grad om noen tiår. Det vil føre til nye typer politiske motsetninger.

Ytterliggående muslimer som mener at religionen gir alle svar på politiske spørsmål, vil, og bør, møte hard politisk motstand i Norge.

Men det kreves noe mer. Problemet er at Siv Jensen snakker som om det bare finnes to kategorier mennesker: Muslimer og ikke-muslimer. Det er «de» og «vi».

Her ligner hun faktisk på en del muslimske religiøse ledere. Det er for dårlig i et moderne flerkulturelt demokrati.

Siste fra Leder

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.