Hva gjør de nå?

Tiltalt i Iran. Gode råd er dyre, nå som iranske myndigheter offisielt har tatt ut tiltale mot gutten Utlendingsnemnda (Une) mente det var greit å sette på flyet «hjem».

- INGEN «DØDSDOM fra Norge», repliserte UNE-direktør Terje Sjeggestad rett før påske, til min påstand her i Aftenposten om at Rahim Rostami var i livsfare, etter at norsk politi hadde overlevert ham til iranske myndigheter, og umiddelbar fengsling.

Ja, han var ikke langt fra å så tvil om at gutten faktisk var fengslet, til tross for at han også mente å ha opplysninger om at soningsforholdene var bedre enn påstått. I innlegget, som stort sett var identisk med en pressemelding mot Ny Tids dekning av saken, tok Sjeggestad oppsiktsvekkende nok iranske myndigheter til sannhetsvitne på at landet ikke vil straffeforfølge personer som har søkt asyl i utlandet, og videre skrev han: «Une har heller ikke funnet eksempler på at returnerte personer er blitt tiltalt eller straffet på dette grunnlaget».

Kontrast

Vel: Nå har i hvert fall han – og vi – fått ett. Iranske myndigheter har ennå ikke offentliggjort innholdet i tiltalen som er reist mot Rahim Rostami, men Den internasjonale koalisjonen for iranske flyktninger hevder at han må møte i retten tiltalt for å ha søkt om politisk asyl, og deltagelse i protester, utenfor Iran. Sjeggestads tiltro til iranske domstoler står både i kontrast til at landet holder seg med en paragraf i straffelovgivningen om propaganda mot Iran, og til fredsprisvinner Shirin Ebadis uttalelser om systematiske henrettelser av politiske fanger i Iran.

Det hører med til historien at Rahim kom til Norge som 17-åring, allerede da med en dødsdom in absentia i bagasjen, angivelig for en kriminell handling; en dødsdom Une valgte å se bort fra.

- Det er ingen tvil om at tiltalen og dødsdommen mot Rahim Rostami er reell, og at returen til Iran har satt livet hans i fare, sa advokaten hans, Cecilie Schjatvet til Ny Tid forleden. Schjatvet er ingen hvem som helst, hun sitter i Advokatforeningens lovutvalg for asyl- og utlendingsrett. Videre sier hun at Rahim-saken er et bevis på «at samtlige av de metodene norske utlendingsmyndigheter har benyttet i saken, for å vurdere hvorvidt en person har et beskyttelsesbehov eller ikke, er uegnet».

Granskning

Det er harde ord. Spørsmålet er hva norske myndigheter vil foreta seg nå, og vi vil ikke ha flere av Unes bortforklaringer, det er ikke tid til det. Vi vil ikke én gang ha beklagelser, det er ikke tid til dét, heller. Ikke nå. At det derimot i etterkant av denne saken må granskes hvordan det kunne gå så galt; at en enslig nemndleder fatter et så ulykkelig vedtak med så store konsekvenser for et ungt menneske, skal nok mange vite å komme tilbake til.

Hvor er Storberget?

Men først må faktisk politisk ledelse på banen! Ikke gjemme seg bak forvaltningsregler nå! Hvor er du, justisminister Knut Storberget? Vi vil at du skal hive deg rundt og gjøre det norske myndigheter ifølge advokat Schjatvet er forpliktet til gjennom internasjonal rett, nemlig «å avhjelpe situasjonen».

Nå må du, fort som fanden, finne ut hva dét kan være.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Skouen

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.