Ifølge advokat Hege Birkeland Ersdal har den gjeldstyngede 34-åringen det etter forholdene greit.

– Han er oppegående og ved godt mot. Han gleder seg egentlig til å komme i gang med denne prosessen, sa Ersdal til NTB før avhøret startet tirsdag.

Egentlig skulle Bjarte Baasland ha møtt i retten da foreldrene hans, biskop Ernst og Bodhild Baasland, ble slått konkurs av Stavanger tingrett torsdag i forrige uke. Da han ikke møtte, sendte politiet ut etterlysning.

Ikke varetekt

– Vi har hele tiden ment at etterlysning og begjæring om pågripelse var en unødvendig dramatisering fordi han både direkte og via meg har sagt at han kommer, forklarer Ersdal til NTB.

Ifølge forsvareren har det ikke vært aktuelt for politiet å be om varetektsfengsel for klienten som er siktet for bedrageri etter at han har lånt omtrent 60 millioner kroner.

Ersdal vil derimot ikke opplyse om politiet har beslaglagt Baaslands pass slik at han ikke kan forlate Norge.

Avhøres i Oslo

De varslede avhørene skal etter planen finne sted i Oslo, hvor Bjarte Baasland har folkeregistrert adresse. Sakene mot ham etterforskes ved finans— og miljøseksjonen ved Oslo politidistrikt. Det er politiadvokat Knut Horn som har ansvaret for etterforskningen.

– De viktigste spørsmålene går på det rent objektive om hva han har gjort og ikke gjort. Videre vil vi prøve å få kartlagt det subjektive. Blant annet fra hvilket tidspunkt skjønte Baasland at han ikke hadde mulighet til å betale pengene han hadde lånt, sier Horn til Rogalands Avis.

Bodil Baasland har så langt mottatt krav om 45 millioner kroner og mot Ernst Baasland er det meldt krav for 12 millioner kroner.

Bjarte Baasland ble etterlyst da han ikke meldte seg for politiet etter avtalen.
ROLF AAGAARD
Biskop Ernst Baasland har slått seg selv konkurs på grunn av sønnens spillegjeld.
ALF OVE HANSEN/SCANPIX