Ordfører Fabian Stang (H) fikk kritikk fra flere kanter torsdag, etter at han overkjørte 17. mai-komiteen og slo fast at alle flagg er tillatt i barnetoget i hovedstaden 17. mai. Komiteen ønsker bare norske flagg, samiske flagg og FN-flagg i toget.

— Fra bystyrets side oppfordrer vi til å føre det norske flagget, men det er ikke noe forbud mot å ha med seg flagg fra andre land, sa Stang.

Trakk seg i protest

Det fikk Maziar Keshwari, bystyrerepresentant for Frp og medlem av 17. mai-komiteen i Oslo, til å trekke seg fra komiteen i protest.

– Hvis 17. mai-komiteen skal bli overkjørt av ordføreren på en slik måte, er det ikke nødvendig med en komite. Da kan han overta selv, sa Keshvari.

– 17. mai komiteen var helt enige om at vi bare skulle ha norske flagg på denne ene dagen i året som er Norges nasjonaldag, understreket Keshvari.

Samtidig tirret ordføreren også på seg Norsk Innvandrerforum, som mener at Stang gir et feil signal når han sier at alle bør gå med det norske flagget.

- Selvtillit nok

Fredag får imidlertid Oslo-ordføreren støtte fra stortingspresident Thorbjørn Jagland.

- Dette er 17. mai for Norge, og da er det selvfølgelig de norske flaggene som skal dominere. Men hvis noen ønsker å hilse oss og gratulere oss med et annet flagg, så er det bare hyggelig, sier Jagland til TV2.

Stortingspresidenten kan ikke skjønne at det forulemper noen hvis noen av de som går i 17. mai-toget ønsker å ha med et annet flagg enn det norske.

— Vi har ikke så liten selvtillit her i landet at vi ikke skulle tåle det, sier Jagland til TV-kanalen.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) vinker til barnetoget på Karl Johans gate fra stortingsbalkongen i Oslo 17. mai.
ERLEND AAS / SCANPIX