Jon Anders Venger (15) gikk av bussen rundt 200 meter før de to jentene. Det er mye skog og lite bebyggelse på stedet hvor de to tsjetsjenske søstrene, Rajana (6) og Somaja (8) Dudaeva, ble bortført klokken 14.35 tirsdag.

Les også:

— Det var en sølvgrå Toyota med to menn i som sto der da jeg gikk av, og når bussen kjørte satte den plutselig fart, forteller Venger til Aftenposten.nos reporter på stedet.

Han mener at de to mennene i bilen hadde skjegg, og var av utenlandsk opprinnelse. De skal også ha prøvd å skjule ansiktene sine mens de kjørte forbi.

Preget lokalsamfunn

— Jentene har bodd her i et halvt år, de går i klasse med lillebroren min. De har til og med vært hjemme oss hos og lekt, sier Venger.

Rektor Britt-Marie Paulsson (t.v.) og Unni Strøm, oppvektssjef i Kongsvinger kommune, forteller at lokalsamfunnet er sterkt preget av bortføringen.
Orn E. Borgen

Han forteller at fosterforeldrene til de to jentene har hatt fosterbarn hos seg tidligere. Ifølge rådmann i Kongsvinger, Thorleif Lindahl, ble de to søstrene plassert hos fosterforeldrene av bydel Grorud i Oslo.Rektor Britt-Marie Paulsson og oppvekstssjef i Kongsvinger kommune, Unni Strøm, holdt en pressekonferanse på Austmarka barne— og ungdomsskole. De to jentene gikk i henholdsvis første og andre klasse. De to klassetrinnene har undervisning sammen på Austmarka.

Får krisehjelp

Politiet mener at barnas far, Mansur Mahasev (født 1971), skal være involvert i bortføringen. De ber om at publikum tar kontakt med politiet i Hedmark på telefon 62 53 90 00 hvis de ser barna eller faren.

— Det skulle vært en sommeravslutning nå i dag, men den er avlyst, sier rektor Britt-Marie Paulsson.De to søstrene har vært elever ved skolen siden nyttår, og rektoren foralte at de trivdes godt på skolen.

— På onsdag skal de 116 elevene på skolen samles for å ta en planlagt oppfølgning, hvor de kan få hjelp av helsesøster og psykolog, forteller oppvektssjef Unni Strøm.

Politiet ber om tips

Bortføringen skjedde bare 30 kilometer fra grensen til Sverige. Politiet ber om at publikum tar kontakt dersom de har sett de to barna eller barnefaren.

Også de som kan ha sett noe like ved Ekebergbanen ved Masterudveien i Austmarka blir bedt om å ta kontakt med politiet i Hedmark på telefon 62 53 90 00.