Rigmor Johnsens søsken gråt av lettelse da det ble klart at Fredrik Fasting Torgersen

– Han er dømt, og han har gjort det, sier broren, Kjell Granly, til NTB.Granly fikk det bekreftet på telefon straks Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse var blitt kjent.— Jeg har snakket med søsknene mine, og alle gråter. Nå er vi bare glade, sier en tydelig preget Granly. Saken har vært en enorm påkjenning for hele familien i 49 år, og nå ønsker de bare å legge alt bak seg. Granly håper Fasting Torgersen ikke får brakt saken inn for domstolen i Strasbourg. - Vi får bare håpe det ikke går gjennom. Hvem skal betale for det, er det du og jeg? spør han.

Respekt fra justisministeren

Gjennopptakelseskommisjonens avgjørelse blir møtt med forskjellige reaksjoner. Justisminister Knut Storberget (Ap) tar Gjenopptakelseskommisjonens beslutning om ikke å gjenoppta straffesaken mot Fredrik Fasting Torgersen "til etterretning", men sier at han har respekt for kommisjonen. - Jeg har stor respekt for kommisjonens kompetanse og sammensetning, og det er en viktig institusjon i forhold til å skape større rettssikkerhet. Da må vi ha respekt for de avgjørelsene den fatter, både når det går det ene og den andre veien, sier justisministeren.

Kafka-prosess

Forfatter Ebba Haslund deltok på pressekonferansen i dag og betegner Torgersen-saken som en Kafka-prosess. Hun mener det norske rettsvesen er i ferd med å "råtne på rot".- Jeg føler at vi befinner oss midt i en Kafka-prosess. Fredrik Fasting Torgersen er jeg ikke bekymret for, han klarer seg og er for lengst frikjent av et samlet forskermiljø. Jeg er mer bekymret for det norske rettsvesen som er i ferd med å råtne på rot, sa Haslund på dagens pressekonferanse.Forfatteren har i mange år engasjert seg sterkt på Fredrik Fasting Torgersens side, i likhet med andre framstående kulturpersonligheter som Thorvald Steen, Linn Ullmann – og ikke minst – Jens Bjørneboe.

Underlig

— Jeg synes det er underlig hvis Gjenopptakelseskommisjonen mener at det ikke foreligger nye bevis i Torgersen-saken, sier privatetterforsker Tore Sandberg.Tore Sandberg har avdekket flere justismord i Norge. Mest kjent er hans innsats for å få opphevet dommene mot Per Liland og Fritz Moen.- Kommisjonen møtte en britisk sakkyndig i forbindelse med tannbittbeviset i 1999. Den gang konkluderte han med at det var «very likely» at tannmerkene i offeret var Torgersen sitt. Jeg fulgte høringen i mars i år, og da sa han at det var mellom «probably» og «likely». Om det ikke er forskjell på mulig og svært sannsynlig, er verden litt vanskelig å forstå, sier Sandberg til NTB.

Justisminister Knut Storberget har respekt for Gjenopptakelseskommisjonen.
ERLEND AAS/SCANPIX
Forfatter Ebba Haslund støtter Torgersen og mener det norske rettsvesen er i ferd med å "råtne på rot".
VERONICA KARLSEN/SCANPIX
Privatetterforsker Tore Sandberg synes avgjørelsen er underlig.
MORTEN F.HOLM/SCANPIX