Aftenposten avslørte nylig at informasjon om Regjeringens hemmelige krigshovedkvarter ligger offentlig tilgjengelig på Internett, to år etter at Regjeringen lovet å rydde opp.

Informasjon om antall ansatte, telefonnummer, beliggenhet og ansvarlig departement lå tilgjengelig i åpne, offentlige registre. I tillegg lå en arbeidsavtale med informasjon om bemanningen og vaktrutiner ved anlegget tilgjengelig på nettsidene til Norsk tjenestemannslag (NTL).

Les saken her:

Opposisjonen reagerer

Flere medlemmer i Stortinges Kontroll— og konstitusjonskomité reagerer kraftig på at informasjonen fortsatt er tilgjengelig på Internett, to år etter at Regjeringen lovet å rydde opp.

— Poenget med et slikt krigshovedkvarter er at det skal være hemmelig, sier Anders Anundsen (Frp), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, til Aftenposten.no.

Saken fortsetter under annonsen.

— Det er ganske alvorlig at en ikke har gjennomført nødvendige tiltak for å hindre at den formen for informasjon kommer på Internett, sier Anundsen. Han tror det kan være regelverket som har ført til at det har tatt så lang tid å få fjernet informasjonen.

— Men det burde latt seg gjøre å fjerne det i løpet av en to års-periode. Det handler om rikets sikkerhet. Jeg er forundret over at dette ikke er ryddet opp i. Det avhenger av hva slags trykk Regjeringen har lagt på saken. Hadde de lagt ordentlig trykk på denne saken, så ville det vært ryddet opp i, mener Anundsen.

- Hva, er det gradert hemmelig?

Informasjon og dokumenter kan graderes som begrenset, konfidensielt, hemmelig og strengt hemmelig, eller fortrolig og strengt fortrolig. Geir Jørgen Bekkevold (Krf) i kontroll- og konstitusjonskomiteen blir svært overrasket da Aftenposten.no forteller han at informasjonen om anlegget er gradert som hemmelig.

- Hva, er det gradert hemmelig? Det er veldig alvorlig. Hvis man ikke har klart å fjerne dette på to år kan man lure på hva som har skjedd, sier Bekkevold til Aftenposten.no.

Han synes det er helt ubegripelig at den fortsatt lå ute.

— Jeg har en forventning om at de rydder opp i dette veldig raskt. Hverken gradert eller hemmelig informasjon skal ligge på Internett, det tror jeg de fleste forstår. Derfor er det ubegripelig at de ennå ikke har klart å fjerne det, sier Bekkevold.

Heller ikke Per Kristian Foss (H) kan forstå hvordan dette kan ha skjedd. Han mener Justis- og beredskapsdepartementet ikke tar sikkerheten på alvor.

— De har vel ment at dette er offentlig informasjon, for vi er ikke vant til at de informerer mer enn nødvendig. Hvis det har ligget ute ubevisst så betyr det at de som styrer ikke har gitt de nødvendige instrukser om behandling av informasjonen. Jeg forutsetter at krigshovedkvarteret er hemmelig, sier Foss, og tilføyer:

— Dette føyer seg dessverre inn i et inntrykk av at Justis- og beredskapsdepartementet ikke tar oppgaven som sikkerhetsansvarlig helt på alvor.

Vil følge opp

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har ikke flere møter før sommerferien. Flere av medlemmene Aftenposten.no har vært i kontakt med, forteller at de vil følge opp saken dersom noe ikke er gjort innen den tid.

Oppdatert: - Det har vist seg vanskelig å fjerne gammel skjermingsverdig informasjon som ved en tidligere feil har blitt lagt ut på offentlige nettsteder, spesielt gjelder dette nettkataloger som er linket opp mot offentlige registre, skriver kommunikasjonssjef Gunnar Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet i en e-post til Aftenposten.no.

Han ønsker ikke å kommentere konkrete spørsmål om anlegget, men skriver at departementet generelt er opptatt av å skjerme gradert informasjon.

— Når det gjelder nettsider med informasjon som legges inn av brukerne av nettstedet, er informasjonen innleggers ansvar. Slike sider blir ikke sensurert, bekreftet eller avkreftet av myndighetene, skriver Johansen.