Japan fikk 30 stemmer for sitt forslag om å tillate japanske kystsamfunn å jakte på vågehval, mens 31 stemte imot.

Forslaget ville ha krevd tre firedels flertall for å bli vedtatt, men Japan ville ha gjort krav på en symbolsk seier om de hadde fått et simpelt flertall.

Det japanske nederlaget kommer etter to nederlag i avstemninger på åpningsdagen av den fem dager lange konferansen fredag i den karibiske øystaten St. Kitts og Nevis, også de med snau margin.

— Dobbeltmoralen hersker fortsatt i denne organisasjonen, sa Japans representant Joji Morishita etter at resultatet var klart.

Men miljøvernerne jublet. - Hvalene tre, Japan null, sa Patrick Ramage i Det internasjonale fondet for dyrevelferd (IFAW).

Saken fortsetter under annonsen.

Sterk kost fra Australia

Samtidig utløste Australia en rasende reaksjon da han kalte japanske hvalfangere umenneskelige og motbydelige.

Miljøvernminister Ian Campbell hevdet at ny forskning viser at hvalene lider mye mer enn man tidligere trodde når de blir truffet av harpunene. Han viste til en rapport fra pressgruppa IFAW som bevis.

— Dette er hvordan Japan i vitenskapens navn samler hvalkjøtt, tar det tilbake til Japan, putter det i lagerbygninger, prøver å få skolebarn til å spise det, får gamle mennesker til å spise det nå, og slik vi vet fra noen kilder, gir det til hundene, sa Campbell da han viste til en video som rapporten bygger på.

Japan benekter

Japan benektet straks at hvalkjøtt gis til hunder eller at fangstmetodene er umenneskelige.

Japan respekterer forbudet mot kommersiell hvalfangst som ble innført i 1986, men tok i fjor 850 vågehvaler i det som kalles forskningsfangst.

Norge er det eneste landet som driver kommersiell fangst, noe som er lovlig siden Norge reserverte seg mot forbudet da det ble innført.

Japan hadde før årets møte satt seg fore å bruke et flertall til å vri IWC i retning av et forvaltningsorgan for bærbar hvalfangst som kan fastsette forsvarlige kvoter og fangstpraksis, slik meningen med IWC opprinnelig var.

Japans representant Joji Morishita sier at dobbeltmoralen fortsatt hersker i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen.
Brennan Linsley/SCANPIX