Stockholmere fulgte politiets oppfordring om å la bilen stå og tusener kom spaserende til slottet i Gamla Stan for å gratulere sin fremste landsmann på dagen.

Trolig var dette søndagens utflukt i mange familier: Unge og gamle var der, de aller yngste i barnevogn eller sittende på foreldrenes skuldre. Noen kom bærende med en pappfigur som forestilte kongen i helfigur.

Høykonjunktur for pølser

Den provisoriske pølsekiosken på Mynttorget ved siden av slottet hadde høykonjunktur og 15 meter kø, det var surt og mange ville ha noe varmt Norrbron fra Gamla Stan og inn mot sentrum var bokstavelig talt full av folk da kongen kom ut på balustraden. Først han alene, så fulgte den øvrige kongefamilien: Dronning Silvia, kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine.

Da hadde svensk fjernsyn allerede sendt bursdagsfeiring i to og en halv time. Midt i folkehavet holdt tysk fjernsyn på med sitt. Dronning Silvia er jo tyskfødt. og den tyske interessen for det svenske kongehuset er derfor ikke ubetydelig

— Ja, må han leva!

Riksmarskalk Ingemar Eliasson bandt høytideligheten ved slottet sammen: Kongesangen innledet et tyve minutter langt musikkprogram hvori inkludert "Carl den XVI Gustafs honnörsmarsch". Så oppfordret Eliasson forsamlingen til å utbringe "ett fyrfaldigt leve" og deretter avsynging av "Ja, må han leva". Og han fikk det han bad om:

Saken fortsetter under annonsen.

- Ja, må han leva, ja, må han leva, ja, må han leva uti hundrade år!

Deretter var det kongens tur:

— Kjære stockholmere! For en vidunderlig dag! Jeg skulle ønske at dere alle kunne stå her oppe sammen med meg og se vår vakre hovedstad! Jeg er stolt over Sverige på en dag som denne, takk for at dere alle kom, takk!

Ti minutter senere dro han i vei til neste post på programmet, Riksdagens lunsj i byens rådhus kl. 14. Ferden dit gikk med hest og vogn gjennom Stockholms gater, og også her ble han hyllet av et stort antall landsmenn.

Politiet er diskret, men tallrikt til stede under hele feiringen, ikke så rart i et land der både en statsminister og en utenriksminister er blitt drept på offentlig sted.

I kveld er det konsert i Rikssalen på slottet, før gallamiddagen finner sted kl. 21.30.

Tre is må man ha

Og mens kongen trillet i vei til lunsj, utspant en noe ilter disputt seg i en kiosk i Gamla Stan: En av kongens yngre landsmenn, anslagsvis fire år gammel, ville svært gjerne ha en is. Hans far gjorde ham surt oppmerksom på at det i så fall ville bli dagens tredje. Men til slutt ga han seg, etter et indignert utbrudd fra junior:

— Men det er jo kongens bursdag!

Kongen tar imot folkets hyllest sammen med dronning Silvia, kronprinsesse Victoria (delvis skjult), prins Carl Philip og prinsesse Madeleine.
Erhan Guner / AFP
Mange hadde møtt frem for å gratulere jubilanten.
Anders Wiklund / AFP
Vårt eget kronprinspar er selvskrevne gjester i den svenske kongens bursdagsfeiring i helgen. Her ankommer de Stadshuset i Stockholm til lunsj søndag.
HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX