«Hun er en mamma som har har turt å vise svakhet», skriver magasinet Mamma om begrunnelsen til at Steinar Lems enke er valgt til årets mamma.

For sjette året på rad har Magasinet Mamma kåret årets mamma. I år falt valget på tvillingmoren Gunn Hild Lem.

Til bladet forteller Lem at hun aldri følte seg som noen god mamma da hun opplevde sitt livs mareritt, da ektemannen Steinar Lem fikk kreft og døde etter kort tids sykdom.

— Jeg var ikke egnet til å ta vare på barna i en sånn situasjon. Barn krever, og de har rett til å bli tatt vare på av mennesker som er i stand til å feste beltet rundt dem i bilen. Vi opplevde alle vårt livs største mareritt, og jeg følte at jeg måtte beskytte dem mot panikken min. Det var bedre for dem å være hos noen som kanskje hadde en hund, som klarte å glede seg over ting og synge nattasang uten å begynne å gråte. Jeg hadde ikke klart dette uten hjelp fra andre," sier Gunn Hild Lem i et stort intervju i Mamma.

— Det er jeg som må vise barna mine at vi må fortsette å leve. Det er jeg som må finne balansen mellom det å sørge og samtidig være et menneske med alt det innebærer av behov, sier hun om hverdagen i dag.

— Hun får tittelen for sitt engasjement, sin åpenhet og for den beundringsverdige måten hun har taklet livet som tvillingmamma på etter at mannen hennes døde av kreft, sier Hilde Rindal, redaktør i Mamma.

Les mer om kåringen hos Mamma.no

Dette er sjette gangen magasinet Mamma kårer Årets Mamma. Tidligere vinnere er:

  • 2008:
  • 2007: Mona Enerly, tvillingmamma og gift med Dagfinn Enerly som ble lammet i en fotballulykke.
  • 2006: Anne Gullborg Brym, som ble fostermamma, adoptivmamma og "naturlig" mamma i løpet av to måneder.
  • 2005: Hilde Sirnes, sjømannsprest i Thailand da tsunamien rammet.
  • 2004: Åshild Braaten, jordmor som slet med å få barn, men som i løpet av ti måneder først ble mamma til en datter og så til trillinger.

Magasinet Mamma er eid av Aftenposten.