–Fotball? Bakugan er mye kulere. Det er kulere enn alt!

Emil Lunde-Bakke, Jakob Kleiven Meltzer og Adam Fredhjem Boni er seks og et halvt år, og helt samkjørte. Fire år gamle Edvard Lunde-Bakke er også enig. De er alle alvorlig grepet av en internasjonal feber som smitter mye fortere enn svineinfluensa, og konsentrerer seg igjen om de små plastkulene som folder seg ut, og avslører en mystisk figur når de settes på et magnetisk kort. De selges for 69 kroner stykket (250 for seks) i de forretningene som ikke er utsolgt. At de er ofre for en nøye uttenkt internasjonal markedsstrategi, plager ikke guttene.

–Se her, se her på denne, den er fin. G-verdien er 590, sier Emil entusiastisk, og viser til et tall som står på innsiden av en mystisk figur.

Han vet ikke mer om G-verdi enn journalisten.

Flere nivåer.

–Det er noe av det som er fint med Bakugan, du kan samle dem og la deg fascinere av dem uten å kjenne reglene for hvordan de skal spilles. Barna lager sine egne regler, sier Odd Wallebek. Han er adm. dir i Norstar, firmaet som importerer de små plastvariantene av gullkalven, og som hadde planlagt stor markedsaktivitet rundt dem.

Saken fortsetter under annonsen.

–Men det er ingen vits i, vi klarer ikke å levere mer enn vi gjør. Vi regner med at det blir solgt Bakugan-produkter for 70 millioner her i landet i år. Fabrikken i Kina klarer ikke å produsere mer til oss, sier Wallebek.

Utsolgt.

–Jeg aner ikke hvor barna henter det fra, men allerede i fjor høst begynte vi å merke etterspørselen, sier Wallebek, som lanserte Bakugan her i landet på en messe i fjor høst. Ved påsketider var de i butikkene.

Så lenge det varte.

I Oslo sentrum får vi nemlig samme beskjed over alt: Utsolgt, vi skulle gjerne hatt mange flere Bakugan-effekter.

–Vi er ferdige med bølge én. Bølge to, nye figurer i pakninger som viser at de er nyere, er på vei. Til høsten kommer bølge tre og fire, sier Wallebek.

Da dukker figurene kanskje opp på en norsk TV-kanal – nå vises de bare på Cartoon Network – og kjøpepresset vil bli enda større.

Det plager heller ikke de fire små guttene, de er opptatt av sitt og sine kuler.

–Jeg har seks kuler, mens ønsker meg 20.000 til bursdagen min, sier Adam, som har skjønt hemmeligheten:

–Bakugan er så kult fordi det er så populært, Bakugan er så nytt at det ennå ikke er omtalt på wikipedias norske side, men her kan du lese mer.