— Vi har i mange år vært plaget med at rusavhengige og andre både oppholder seg i butikken i Vågsgata og ikke minst stjeler varer. Én ting er at svinnet er enormt, det stjeles varer for flere hundre tusen kroner hvert år. Men de rusavhengige og butikktyvene skaper en stor utrygghet blant de ansatte, som stadig ser tyverier og må konfrontere folk. Til tider føles det nesten som de har overtatt butikken. Det er rett før de setter seg i kassen. Noe måtte gjøres. Heller ikke kundene liker utviklingen, sier sikkerhetssjef Helge Mikalsen i Europris-kjeden til Aftenbladet.no.

«Plata II»

Hos Europris omtales butikken i Vågsgata i Sandnes sentrum, rett ved Ruten, som «Plata II» etter narkostedet i hovedstaden der rusavhengige oppholder seg.

- Europris Sandnes er den av våre butikker som har desidert størst svinn, sier sikkerhetssjefen for kjeden med 189 butikker over hele landet.

Inntil nylig hadde butikken to innganger, én ut mot Vågsgata og én ut mot parkeringsplassen bak. Etter at betjeningen oppdaget at varer ble lagt klar til stjeling på et skap like innenfor parkeringsplassinngangen, utenfor synsfeltet til betjeningen, er denne inngangen nå stengt.

Det hører med til historien at tyven nå har et kjempeproblem. Han visste fortsatt ikke at esken inneholdt solsikkefrø, fordi han hadde solgt «flatskjermen» på gata uåpnet.
Helge Mikalsen, sikkerhetssjef i Europris

— De legger varer klart til henting, går ut gjennom den vanlige inngangen og kjøper seg en tyggispakke, før de senere kommer tilbake og inn den andre inngangen og tar med seg varene, sukker Mikalsen.

Saken fortsetter under annonsen.

Solsikkert

For to uker siden oppdaget betjeningen på video at en tyv la klar en 24 tommer tv-flatskjerm i eske på skapet, som trolig skulle hentes senere.

En svinnlei sikkerhetssjef i Europris ville slå litt tilbake.

— Jeg tok ned esken, fjernet tv-en og erstattet innholdet med to 2,5 kilos sekker med solsikkefrø, det samme som tv-apparatet veier. Så ble esken lagt tilbake. Og de ansatte kunne begynne å glede seg.

To–tre dager gikk uten at noe skjedde. Esken lå fortsatt på skapet. Men så, ganske riktig. Neste dag var tv-esken borte vekk.

- Overvåkingsbildene viser samme mann som er tilbake i butikken og henter det han tror er flatskjermen. Esken tok han med seg ut inngangen som nå er stengt, forteller Mikalsen.

Og ikke nok med det. Neste dag kommer solsikketyven, som tror han er tv-tyv, tilbake og stjeler enda mer. Da blir mannen pågrepet og anmeldt for tyveri av to sekker solsikkefrø og en tv-eske.

Sint heler

På toppen av det hele hadde han da allerede solgt det han tror er en uåpnet tv.

- Det hører med til historien at tyven nå har et kjempeproblem. Han visste fortsatt ikke at esken inneholdt solsikkefrø, fordi han hadde solgt «flatskjermen» på gata uåpnet. Så nå har han i tillegg til anmeldelsen en skikkelig sint heler etter seg. Men det er ikke Europris' problem, sier Mikalsen.

I tillegg til å stenge den ene butikkinngangen for å ha bedre kontroll, har Europris Sandnes nå stor bruk av både sivile og uniformerte vektere, videoovervåking av hele butikken, alarm på alle varer og har kurs med alle ansatte for hvordan tyver avsløres og håndteres. Alle butikktyver anmeldes konsekvent.

— Som lavpriskjede kan vi ikke være 20 mann i butikken. Men vi kan ikke ha det slik at ansatte er redde for å gå på jobb, sier Mikalsen.