Les også:

Direktør Erik Nadheim i Det kriminalitetsforebyggende råd er sjokkert over undersøkelsen som viser at halvparten av norske menn mener kvinnen selv har helt eller devis skyld om hun blir voldtatt etter å ha flørtet åpenlyst på forhånd.

Undersøkelsen viser også at nær en av tre menn mener kvinnen delvis har seg selv å takke hvis hun blir voldtatt når hun kler seg sexy.

Bli med i debatten! — Selvsagt er jeg overrasket over at så mange mener dette. Men jeg har aldri hørt om en sånn undersøkelse før, så jeg har ikke noe annet belegg for overraskelsen ut over en naiv tro på det gode i menneskene. At noen menn har slike holdninger har jeg visst, men at det var så mange, er kjempeoverraskende, kjempeskuffende og veldig skummelt, sier Nadheim til Aftenposten.no.

Ikke årsaken

Han sier slike holdninger ikke har noen rot i virkeligheten.

Saken fortsetter under annonsen.

- Årsaken til seksuallovbrudd er ikke noen ubendelig eller utøylig seksualdrift, men en form for hersketeknikk, styrkemarkering, hevn eller et ønske om å demonstrere egen suverenitet - altså alle andre årsaker enn seksualitet. Da blir det en kortslutning å mene at overgrepene skjer på grunn av kvinnens opptreden, sier han.

— Ut fra en sånn logikk som undersøkelsen viser, skulle man trodd at disse jentene hadde hisset opp overgriperne så mye at de ble helt utøylige, legger han til.

Han sier erfaringen tilsier at hverken antrekk eller oppførsel spiller noen rolle, men at jentene rett og slett er mulige ofre. Det kan være de er på et sted der overgrep kan skje, eller de er i kontakt med overgriperne, slik at de blir mulige ofre.

Vanlige unnskyldninger

Han mener det at offeret virket flørtende, og at det ble oppfattet som en invitasjon, bare er gjerningsmannens unnskyldning.

— Samme unnskyldning brukes ofte gjerningsmennene i saker der barn har blitt utsatt for overgrep. Utsagn som "det var hun som tok intiativet", er utbredt - selv i saker med små barn. Det samme skjer også i de flest voldssaker - det er alltid offeret som slo først, sier Nadheim.

Han mener det er viktig at man får stukket hull på myten om at offeret selv har skyld i overgrepene. Nadheim viser også til en undersøkelse som viste tilsvarende holdninger blant mange jurymedlemmer.

— Vi må alle forsøke å påvirke slike holdninger, ved at de som fungerer som dommere, meddommere og jurymedlemmer blir forklart at ofrene ikke kan lastes eller belastes for overgrepet de er blitt utsatt for, sier han.

Advokat Erik Nadheim i Det kriminalitetsforebyggende råd mener norske menns holdninger ikke har rot i virkeligheten.
OLAV OLSEN