• Som å være med i en amerikansk TV-film, forteller et øyenvitne som opplevde det væpnede bankranet i Drøbak i går.

Klokken 14.21 fredag fikk politiet melding om et væpnet bankran i DnB NOR-filialen i Drøbak i Akershus. Eva Johansen (68) var en av kundene som befant seg inne i banken da ranet skjedde.

–Det var helt surrealistisk, som å være med i en amerikansk TV-film. At noe slikt kan skje i lille Drøbak er veldig skremmende, sier hun til Aftenposten.

Snakket engelsk.

Mannen var svartkledd, hadde på seg finlandshette og bar en pistollignende gjenstand.

–Han virket veldig proff og målbevisst, og må ha sondert lokalene på forhånd. Mannen snakket godt engelsk med aksent, muligens østeuropeisk, mener Johansen.

Han ranet

I underkant av ti kunder, blant dem to jenter på ti og 13 år, som skal ha befunnet seg inne i lokalene da ranet skjedde. Ingen ble fysisk skadet. Eva Johansen forteller at hun satt og snakket med en kvinne på 89 år som hun kjente fra tidligere, da raneren tok seg inn i banken og beordret dem ned på gulvet:

Saken fortsetter under annonsen.

–Jeg legger meg foran deg, Eva, for jeg er eldre enn deg. Han får skyte meg først, sa hun til meg.

Ukjent beløp.

Ifølge politiet fikk mannen med seg et ukjent pengebeløp. Johansen forteller at mannen ga de bankansatte en tidsfrist på tre minutter. Han fikk først utlevert en sum, men var ikke fornøyd. Etter å ha fått mer penger forsvant han raskt ut av banken.

Omfattende søk.

Politiet lette fredag ettermiddag etter mannen med hundepatruljer og politihelikopter.

Også politibåter og Redningsskøyta ble varslet og deltok i søket, ettersom Drøbak ligger ved Oslofjorden. Ved 22-tiden var gjerningsmannen fortsatt ikke pågrepet.

–Vi har avsluttet den operative delen. Nå er vi i full gang med avhør av vitner og ansatte, sier fungerende stasjonssjef Marianne Tesaker i Follo politidistrikt.

Brukte finlandshette.

Raneren beskrives av politiet som cirka 170 centimeter høy med kraftig kroppsbygning. Han var ikledd mørk jakke med lyse striper rundt hals og håndledd, mørke jeans og svarte joggesko. Mannen var iført en finlandshette da han utførte ranet, men skal ha tatt denne av seg da han kom ut av banken. Ifølge vitner skal han ha forsvunnet ned mot sjøen.